Gå til sygdomsliste

Hvad er næse- og bihulekræft?

Kræft i næse og bihuler hører under kategorien hoved-halskræft og er en kræftsygdom, der oftest opstår i kæbehulerne, som er en af bihulerne. Behandlingen er som regel operation efterfulgt af strålebehandling.

Her får du et kort overblik over kræft i næse- og bihulerne med links til mere viden.

Hvad er næse- og bihulekræft?

Næse- og bihulekræft hører under gruppen hoved-halskræft, der er en samlet betegnelse for kræft opstået i de øvre luft- og spiseveje og de kirtler, der findes hér.

Fakta om næse- og bihulerne

Både næsehulen og bihulernes funktion er at fugte og opvarme indåndingsluften, inden den transporteres ind i kroppen og ned i luftvejene.

Om næse- og bihulerne

Rygning og træstøv er blandt årsagerne

Rygning øger risikoen for at udvikle kræft i næsehulen, og træstøv fra især hårde træsorter, læderstøv, nikkel og radium øger risikoen for at udvikle næse- og bihulekræft.

Andre forhold, der kan have betydning for, at man udvikler næse- og bihulekræft, er kromforbindelser, tekstilstøv, Epstein Barr virus og human papillomavirus (HPV). Læs mere om mulige årsager:

Årsager til næse- og bihulekræft

Gå til læge ved symptomer

De hyppigste tegn på næse- og bihulekræft er tilstopning af næsen i den ene side, blodigt sekret eller betændelse fra næsen.

Symptomer på næse- og bihulekræft

Undersøgelser for næse- og bihulekræft

Ved mistanke om næse- eller bihulekræft får man en kikkertundersøgelse (fiberskopi) af næsen og får taget en vævsprøve. Hvis der er tale om kræft i næse- eller bihulerne, bliver man undersøgt for spredning med MR- og CT-scanning, røntgen af brystkassen og ultralyd af halsen. Læs mere om undersøgelserne:

Undersøgelser for næse- og bihulekræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Man kan først vide, om der er næse- eller bihulekræft, når en vævsprøve af knuden er undersøgt i mikroskop. Der findes flere typer af kræft i næse- og bihuler. Næse- og bihulekræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er:

Diagnose og stadieinddeling af næse- og bihulekræft

Næse- og bihulekræft fjernes som regel med operation efterfulgt af strålebehandling

I tidlige stadier af kræft i næse- og bihuler bliver man enten kun opereret eller strålebehandlet. Ved fremskreden kræft starter man med strålebehandling og bliver eventuelt efterfølgende opereret. Læs mere om behandlingen:

Behandling af næse- og bihulekræft

Opfølgning efter behandlingen

Når behandlingen er afsluttet, bliver man tilbudt et opfølgningsprogram på hospitalet. Opfølgningsbesøgene foregår ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal indlægges. Læs mere:

Opfølgning efter næse- og bihulekræft

Hvis næse- og bihulekræften kommer tilbage

Risikoen for, at næse- og bihulekræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man har fået. Ved behandling af tilbagefald vil lægen forsøge at fjerne al kræften. Hvis dette ikke er muligt, får man tilbudt lindrende behandling. Læs mere om behandlingen af tilbagefald:

Tilbagefald ved næse- og bihulekræft

Gode råd til hverdagslivet med sygdommen

Efter behandling for kræft i næse- og bihuler må de fleste leve med bivirkninger, hvad enten de har fået strålebehandling, er blevet opereret eller måske begge dele. Det er ikke alle, der får alle bivirkningerne. Læs her om bl.a. genoptræning, kost og reaktioner efter et kræftforløb:

At leve med næse- og bihulekræft

Tal for næse- og bihulekræft

Næse- og bilhulekræft er en sjælden kræftform med omkring 65 nye tilfælde om året i Danmark.

Se statistik for, hvor mange der får kræft i næse- og bihuler hver år, hvor mange, der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.

Statistik om næse- og bihulekræft

Mere viden om næse- og bihulekræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om næse- og bihulekræft.

Links om næse- og bihulekræft


Læs alt om næse- og bihulekræft

Næse- og bihulekræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.