Gå til sygdomsliste

Hvad er modermærkekræft?

Modermærkekræft (malignt melanom) er en kræftsygdom, der opstår i modermærker. Sygdommen kan i sjældne tilfælde også opstå i øjet og i slimhinden i næsen, munden, tarmen og urinblæren. Modermærkekræft behandles først og fremmest med operation, men man kan også få medicinsk behandling, f.eks. immunterapi.

screenshot fra film om modermærkekræft

Video om symptomer, undersøgelser og behandling af modermærkekræft.

Her får du et kort overblik over modermærkekræft med links til mere viden:

Hvad er modermærkekræft?

Modermærker kan have forskellige former og størrelser. I gennemsnit har et voksent menneske ca. 25 modermærker.

Modermærkekræft opstår i modermærker

Modermærkekræft opstår i modermærker, der er en samling af celler i huden, der producerer pigment. De er brunlige og kan have forskellige former og størrelser. Modermærker kommer med alderen, og de ses derfor meget sjældent hos nyfødte og små børn. Modermærker kaldes også skønhedspletter. Læs mere:

Om modermærker

Overdreven soldyrkning kan være årsag til modermærkekræft

De hyppigste årsager til modermærkekræft er overdreven soldyrkning og svære solskoldninger. Solarier øger også risikoen.

I få familier i Danmark er modermærkekræft arveligt, og mennesker med Parkinsons sygdom kan have en øget risiko. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til modermærkekræft

Tegn på modermærkekræft - hold øje med din hud

Modermærkekræft viser sig ofte ved, at et nyt modermærke opstår og forandrer sig, eller at et gammelt modermærke forandrer sig.

De hyppigste forandringer er, at modermærket i løbet af få måneder vokser i bredde og/eller højde, ændrer form og/eller farve samt at der kommer skorpe eller et sår inde i modermærket.

Symptomer på modermærkekræft

Undersøgelser ved modermærkekræft

Lægen spørger ind til, hvordan modermærket har forandret sig, og undersøger det, og eventuelt resten af kroppens modermærker, med lup under stærkt lys og eventuelt dermatoskop.

Ved mistanke om modermærkekræft får du taget en vævsprøve. Undersøgelser for spredning kan f.eks. være PET-scanning, CT-scanning og blodprøver. Læs mere:

Undersøgelser ved modermærkekræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Diagnosen stilles ved at undersøge det fjernede modermærke under et mikroskop. Modermærkekræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Stadieinddelingen er vigtig, for at du kan få tilbudt den behandling, som er bedst for dig. Læs mere:

Diagnose og stadieinddeling af modermærkekræft

Behandling af modermærkekræft er ofte operation

Modermærkekræft behandles med operation, hvor modermærkekræften og den omkringliggende hud fjernes. Hvis kræften har bredt sig til de nærliggende lymfeknuder fjerner lægen disse.

Man kan få strålebehandling ved modermærkekræftknuder på slimhinder, især i næsen og bihuler, og hvis man ikke kan fjerne al kræften ved en operation.

Behandling af modermærkekræft

Behandling hvis modermærkekræften har spredt sig

Hvis modermærkekræften har spredt sig til andre steder i kroppen, fjernes metastaserne ved operation, hvis det er muligt.

Man kan også få medicinsk behandling i form af immunterapi eller medicin rettet mod ændringer i kræftcellernes gener eller hyperterm regional perfusion (regional kemoterapi).

Behandling ved spredning af modermærkekræft

Få gode råd til livet med modermærkekræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for modermærkekræft, og efter behandlingen er færdig. Hvis man har haft modermærkekræft, er det særligt vigtigt at beskytte huden, når solen er kraftigst. Læs mere om solbeskyttelse. Læs også om bl.a. kost, familieliv og arbejde under og efter et kræftforløb.

At leve med modermærkekræft

Almindelig hudkræft er ikke modermærkekræft

Det er vigtigt at skelne modermærkekræft (malignt melanom) fra almindelig hudkræft. Læs om hudkræft:

Hudkræft

Opfølgning efter behandlingen er afsluttet

Når du har afsluttet din behandling, bliver du som regel tilbudt at møde til opfølgning. Opfølgningsforløbet foregår ambulant, det vil sige uden, at du skal indlægges. Lægen vil i samarbejde med dig udarbejde et opfølgningsprogram, som er tilpasset dine individuelle behov:

Opfølgning efter modermærkekræft

Hvis modermærkekræften vender tilbage

Risikoen for, at modermærkekræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået. Hvis modermærkekræft kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald eller i form af metastaser.

Tilbagefald ved modermærkekræft

Modermærkekræft i tal

Modermærkekræft (malignt melanom) opstår hos cirka 2.085 personer om året i Danmark.

Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om modermærkekræft

Mere viden om modermærkekræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om modermærkekræft.

Links om modermærkekræft

Modermærkekræft i øjet

Modermærkekræft kan også opstå i øjet, men det er en anden sygdom, som ikke opfører sig som modermærkekræft på huden. Der er bl.a. forskel på, hvordan de to typer kræft behandles. Læs om:

Modermærkekræft i øjet


Læs alt om modermærkekræft

Modermærkekræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Modermærkekræft" på Cancerforum.