Gå til sygdomsliste

At leve med kræft i svælget

Efter behandling for kræft i svælget må de fleste leve med bivirkninger, hvad enten du har fået strålebehandling, er blevet opereret eller måske begge dele. Det er ikke alle, der oplever at få samtlige bivirkninger. Her få du blandt andet gode råd til at håndtere bivirkninger og senfølger.

Ældre mand i kortærmet skjorte klipper hæk

Alvorlig sygdom påvirker livet og hverdagen for både én selv og familien. Men mange oplever at blive mere nærværende og sætte pris på familien, vennerne og hverdagen.

Hjælp til lindre gener efter strålebehandling

Den hyppigste gene efter strålebehandling i hovedhalsområdet er mundtørhed eller sejt spyt, som opstår, fordi det ofte er nødvendigt også at strålebehandle spytkirtlerne. Mundtørhed kan give problemer med at spise tør kost og øger også risikoen for at få huller i tænderne.

Du kan selv gøre noget for at begrænse de sene bivirkninger. For eksempel er det vigtigt at holde en god tandhygiejne, og at gå til tandlæge ofte. Det er også en god idé at få behandlet sine tænder med fluor. 

Ved at lave gabeøvelser kan du undgå at få problemer med stramme kæbeled, som gør det svært at åbne/bevæge munden.

Læs mere om sene bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af hoved-halsområdet og få konkrete råd til, hvordan du kan lindre dem:

Sene bivirkninger og senfølger efter strålebehandling af hoved-halsområdet

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: Hvilke bivirkninger risikerer man efter behandlingen? (3:45 min.)

I videoen fortæller lægen om, hvilke bivirkninger du kan risikere at få efter strålebehandling af svælget 3:45 min.

Senfølger efter operation

Hvis du er blevet opereret i svælget, er der risiko for en række komplikationer og senfølger. Det kan blandt andet være:

  • Lymfødem af halsen
  • Vanskelighed med at tale
  • Spise-/synkeproblemer
  • Kosmetiske gener

Lymfødem af halsen

Hvis du også har fået fjernet lymfeknuder på halsen, kan lymfeafløbet være nedsat. Du kan derfor opleve, at halsen hæver op på grund af væske, der hober sig op. Dette kaldes lymfødem. Hvis du både er blevet opereret og har fået strålebehandling, kan det gøre tilstanden mere tydelig.

Gode råd ved lymfødem

Vanskelighed med tale 

Hvis det er blevet vanskeligt at tale efter operationen, kan du have gavn af en henvisning til en talepædagog (logopæd), som kan hjælpe med at træne stemmen og udtalen. 

Du kan komme i kontakt med en talepædagog (logopæd) ved at blive henvist af den afdeling, hvor du går til opfølgning, eller du kan henvende dig på et taleinstitut eller kommunikationscenter. Der kan være forskellige genoptræningstilbud fra kommune til kommune.

Problemer med at spise/synke

Hvis svælget og dermed tunge, gane eller andre dele af svælgmuskulaturen er blevet behandlet kan ens evne til at tygge og synke ændre sig. For nogle er det midlertidigt, for andre er det vedvarende.

I nogle tilfælde kan en ergoterapeut ved hjælp af øvelser afhjælpe problemer med at synke, spise og tale og også problemer med at åbne munden.

Hvis du har problemer med at synke, spise og tale eller problemer med at åbne munden, kan du få øvelser og hjælp fra en ergoterapeut

Mundtørhed

Hvis spytkirtlen er fjernet, vil slimhinderne i munden blive tørre. Man kan desværre ikke få genskabt spytfunktionen, hvis den først er ødelagt, så de fleste må leve med forskellige grader af mundtørhed resten af livet.

Mange lærer at håndtere mundtørhed ved altid at have en vandflaske på sig. Derudover kan det hjælpe med kunstigt spyt eller spytstimulerende midler. På apoteket kan du købe en lang række kunstige spytprodukter f.eks. sugetabletter, sukkerfrit tyggegummi, mundspray, tandpasta eller gelé.

'Jeg arbejder hver dag at se muligheder frem for begrænsninger'
Foto af Karsten fra video

Karsten lever med mange senfølger efter behandling af kræft i mandlerne. Senfølgerne har tvunget ham til at lægge sit liv om, og i dag har Karsten sat nye mål for sit liv:

Læs Karstens historie

Du kan selv fremstille kunstigt spyt ved at blande:

1 del vand
1 del glycerin
Citrondråber efter smag

Skyl munden efter behov i cirka et minut. Blandingen kan enten synkes eller spyttes ud bagefter. Hvis du har protese, skal du tage den ud, før du skyller. Blandingen kan holde sig tre dage i køleskab.

Spytdannelsen stimuleres, når du tygger. Især syrlig mad og drikke og sukkerfri pastiller kan sætte gang i spytdannelsen. Det kan også være en god idé at tygge lidt knust is før måltidet.

Du kan finde flere gode råd til at håndtere mundtørhed og synkebesvær her:

Gode råd ved mundtørhed og synkebesvær

Generelle råd om kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen. Find råd og vejledning her:

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og ved spiseproblemer

At leve med kræft i svælget

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Tanker og følelser - få hjælp til at håndtere reaktioner på sygdommen

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig.

Det kan også være svært at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Reaktionerne er helt naturlige, men kan være svære at takle. Find råd og vejledning her:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Motion mindsker trætheden og øger livskvaliteten

Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Motion styrker kroppen og vil også give dig mere energi. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin. Mange oplever at føle sig bedre tilpas efter at have rørt sig. 

Læs mere om motion og træning, når du har kræft, og få idéer til, hvordan du kan få mere motion ind i din hverdag:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Mentale teknikker og tro

Man kan bruge forskellige mentale teknikker, blandt andet visualisering og meditation, til at lindre smerter og angst og til at forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft. 

Mentale redskaber

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. De fleste oplever, at lysten kommer igen, når sygdommen er kommet på afstand.

Hvis du er i et parforhold, er det vigtigt at tale sammen, så I ikke risikerer at tage fejl af hinanden. Sammen kan I måske finde ud af andre måder at dyrke intimiteten på. Hvis det er svært at tale om, er det en god idé at få hjælp til det. 

Se muligheder for hjælp i Kræftens Bekæmpelse

Seksualitet

Tilbage til arbejdet?

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden, men hvornår er du klar til at begynde igen? Hvor meget skal du fortælle dine kolleger om sygdommen?

Der er flere muligheder for at vende tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Legat til patienter med kræft i hoved og hals

Vera og Albert Hills Mindefond kan søges af uhelbredelige og ubemidlede patienter med kræft i hals- og hovedregionen. Det kan også søges af både bør og voksne, som lider af svære følger af sygdommen.

Du kan læse mere og finde ansøgningsskemaet på Dahancas hjemmeside:

Ansøgningsskema til Vera og Albert Hills Mindefond

Her kan du få hjælp

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen. Læs mere:

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hals- og mundhulekræft' på cancerforum:

Cancerforum.dk

Du kan også møde andre i samme situation som dig gennem Landsforeningen for Laryngectomerede:

Dansk Landsforening for Laryngectomerede

Netværk henvendt til patienter, der har eller har haft kræft i hals- og/eller mundhule samt deres pårørende:

Netværk for patienter med hals- og mundhulekræft

Flere gode råd til hverdagen

Find en række gode råd til de bivirkninger og senfølger efter hoved-halskræft på sundhed.dk:

Sundhed.dk: Rehabilitering ved hoved-halskræft


Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.