Gå til sygdomsliste

Årsager til kræft i svælget

Rygning og alkohol øger risikoen for kræft i svælget. Kræft i svælget kan også skyldes infektion med HPV eller Epstein-Barr virus (EBV). Til gengæld lader det til, at frugt og grønt mindsker risikoen på grund af dets indhold af karotenoider.

To former for mundsvælgkræft

Der findes to forskellige former for mundsvælgkræft. Rygning og alkohol øger risikoen for den ene, og HPV-virus øger risikoen for den anden.

HPV-relateret mundsvælgkræft

I Danmark er der de senere år sket en markant stigning af HPV-relateret mundsvælgkræft. Den HPV-relaterede mundsvælgkræft hænger sammen med omfanget af ens tidligere seksuelle kontakt. Den HPV-positive mundsvælgkræft ses ved en lavere alder og har en markant bedre prognose end den, der er relateret til alkohol og rygning.

Rygning og alkohol øger risikoen

Rygning er en væsentlig risikofaktor for kræft i svælget. Ud over cigaretter gælder det også cigar- og piberygning.

Alkohol øger også risikoen for kræft i svælget. De fleste studier viser, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget alkohol, man indtager, og risikoen for kræft i svælget. Studierne viser også, at det er muligt at nedsætte risikoen igen ved at stoppe sit alkoholforbrug.

Rygning og alkohol forstærker desuden hinandens kræftfremkaldende effekter i forhold til risikoen for kræft i svælget. Læs mere om rygning og kræft - og alkohol og kræft:

Rygning

Alkohol

Rygestop nedsætter risikoen markant

Eksrygere har en markant lavere risiko for at udvikle kræft i svælget, end dem der fortsat ryger. Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Der findes mange måder at få hjælp på, hvis man vil holde op med at ryge.

Læs mere om hjælp til rygestop:

Bliv røgfri

Rygestop under en kræftsygdom

Virus øger risikoen for kræft i svælget

Kræft i svælget kan også skyldes visse typer human papillomavirus (HPV) eller Epstein-Barr virus (EBV). Patienter med kræft i svælget som følge af virus er som regel yngre end de patienter, der har kræft i svælget på grund af tobak og alkohol.

EBV ses især ved kræft i næsesvælget, og denne sjældne kræftform ses især hos inuitter, asiater og personer af arabisk herkomst.

Infektion med HPV i mundsvælget

Nogle HPV-typer smitter slimhinderne i kønsorganerne og i mundsvælget. Infektion med HPV i hoved-halsområdet kan udvikles til kræft i mundsvælget, især i mandlerne. Omkring 60 pct. af tumorerne i mundsvælget er HPV-positive.

HPV kan overføres fra underlivet til svælget ved seksuel kontakt. Risikoen for at få HPV-positiv kræft i mundsvælget stiger med antallet af seksualpartnere og oralsex. Flere studier har desuden peget på muligheden for, at HPV kan overføres gennem spyt.

HPV-vaccinen beskytter mod andre HPV-infektioner på kroppen, og selvom det ikke er endeligt bevist, tyder meget på, at den også kan have en beskyttende effekt mod infektion i mundsvælget og i sidste ende mod mundsvælgkræft.

Human papillomavirus (HPV) og hoved-halskræft

Patienter med HPV-positiv hoved-halskræft har en bedre prognose end HPV-negative efter strålebehandling, da disse tumorer er meget strålefølsomme, og patienterne er yngre. 

HPV-vaccine

Der er tre forebyggende HPV-vacciner (Cervarix®, Gardasil® og Gardasil9®). Vaccinerne er godkendt til forebyggelse af kræft i livmoderhalsen, skeden, de ydre kvindelige kønsorganer og endetarmsåbningen.

Der findes ikke undersøgelser, som med sikkerhed dokumenterer, om vaccinerne også kan forebygge hoved-halskræft. Det er dog meget sandsynligt, da alle tre vacciner beskytter mod infektion med HPV type 16, som er årsagen til 90 pct. af hoved-halskræft, som skyldes HPV. Læs mere:

HPV som årsag til kræft

Asbest og trykkeriarbejde

Asbestudsættelse og beskæftigelse på trykkerier øger sandsynligvis risikoen for at udvikle kræft i svælget.

Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Frugt og grønt beskytter måske mod kræft i mund og svælg

Frugt og grønt lader til at have en beskyttende effekt mod at udvikle kræft i mund, svælg og strube. Den beskyttende virkning kan muligvis skyldes frugt og grønts indhold af karotenoider.


Læs alt om kræft i svælget

Kræft i svælget – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.