Gå til sygdomsliste

Gode råd ved vægtstigning

Nogle kræftpatienter oplever at tage på i vægt under og efter deres kræftbehandling. Hvis du tager på i vægt, kan du gøre noget for at undgå eller mindske yderligere vægtstigning.

Gode råd mens du er i behandling:

  • Bed om en samtale med den diætist, der er tilknyttet det sted, hvor du er i behandling. Diætisten kan give dig forslag til, hvad du kan spise under behandlingen, så du får den næring, du har brug for og undgår vægtproblemer
  • Motionere i det omfang, du har kræfter til. Begynd f.eks. med små gå-, cykle eller løbeture, alt efter hvad du kan overkomme 

Gå ikke på slankekur, mens du er i behandling

Det er ikke en god idé at starte på en slankekur, mens du er i behandling. Det gælder både, hvis du i forvejen er overvægtig, og hvis behandlingen har øget din vægt.

Kroppens behov for næringsstoffer er øget under sygdom og behandling. Vent derfor med at tabe dig, til du er færdig med behandlingen, så du sikrer dig, at kroppen får de nødvendige næringsstoffer. Følg i stedet retningslinjerne for sund og kræftforebyggende mad og dyrk motion, hvis du har mulighed for det. 

Sund mad mod kræft

Opskrifter til at spise sundt
Ærtesuppe i en skål

Alle opskrifter i Kræftens Bekæmpelses samling er sund mad for dig, der gerne vil bevare normalvægten eller tabe dig. Undgå dog de opskrifter, der er mærket med en rød prik, da de er særligt energirige. Moderate mængder af dessert og tilbehør som f.eks. mayonnaise og pesto, der er mærket med en rød prik, kan indgå i en sund og varieret kost.

Opskrifter

Du kan dyrke motion i det omfang, du kan overkomme

Flere patienter stopper med at dyrke motion under behandlingen på grund af bivirkninger, som f.eks. træthed og kvalme. Det kan også være, at man er bange for at komme til at overanstrenge sin krop og derfor er stoppet med fysisk aktivitet i behandlingsforløbet.

Men motion er gavnlig og hjælper også mod den træthed, du kan føle som kræftpatient. Motion giver også mere energi og i det hele taget et større velvære. Det er derfor godt at holde dig fysisk aktiv i det omfang, du kan overkomme. Læs mere om fysisk aktivitet:

Fysisk aktivitet 

En diætist kan hjælpe dig

En diætist kan hjælpe dig med at undgå en uønsket vægtøgning ved at lægge en mad- og motionsplan, der er tilpasset dit sygdoms- og behandlingsforløb. Spørg eventuelt på det sygehus, hvor du går til behandling, om de har en diætist tilknyttet. Nogle kommuner har tilbud til kræftpatienter med fokus på kost. Spørg din praktiserende læge om mulighederne. Du er også velkommen til at kontakte Kræftens Bekæmpelses gratis telefonrådgivning Kræftlinjen. Se her, hvornår du kan træffe Kræftlinjens diætist:

Kræftlinjen

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af vægtstigning. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


Bed om en samtale med den diætist, der er tilknyttet det hospital, hvor du er i behandling. En diætist kan hjælpe dig med at undgå en uønsket vægtøgning ved at lægge en kostplan og vejlede om fysisk aktivitet tilpasset dit sygdoms- og behandlingsforløb

Mange kommuner har tilbud til kræftpatienter med fokus på kost. Spørg din praktiserende læge om mulighederne. Du er også velkommen til at kontakte Kræftens Bekæmpelses gratis telefonrådgivning, Kræftlinjen, hvor du kan tale med en diætist:

Kræftlinjen