Gå til sygdomsliste

Gode råd ved forstoppelse

Hvis du har forstoppelse, er det godt at dyrke motion. Derudover kan du tilpasse din mad ved at følge disse råd:

Rugbrød stablet på et spækbræt
  • Drik rigelig væske, gerne cirka 2 liter om dagen. Al væske tæller, altså vand, juice, saft, kaffe, te, bouillon osv. Mave og tarm kan bedst lide tempererede drikke, dvs. hverken iskolde eller rygende varme drikke
  • Spis fiberrig mad, f.eks.: Rugbrød og andet fuldkornsbrød, havregryn og andre flager (f.eks. rug, femkorn eller lignende), grøntsager, frugt (helst med skræl) og tørret frugt
  • Spis 5-10 udblødte svesker dagligt, sveskegrød eller drik sveskejuice

Fibertilskud blødgør tarmindholdet

Fibertilskud (tabletter og granulater) kan være en hjælp ved forstoppelse, fordi fibrene binder væsken i tarmen og blødgør tarmindholdet. Hvis du ikke kan drikke op mod 2 l væske om dagen, bør du undgå fibertilskud, for ellers kan fibrene forværre forstoppelsen.

Medicinsk behandling

Forstoppelse kan også behandles medicinsk med forskellige former for afføringsmiddel afhængig af symptomerne. Tal med din læge om mulighederne. 

Spis færre fibre, hvis din appetit er nedsat 

Har du nedsat appetit, er fibertilskud eller fiberrig mad ikke en god hjælp. Fiberrig mad giver hurtigt en mæthedsfølelse, og det kan forhindre dig i at spise nok. Tal med en diætist, som kan vejlede dig i at finde den kost, som passer til din situation.

Motion modvirker forstoppelse

Hvis du lider af forstoppelse, er det en god idé at dyrke motion. Motion fremmer fordøjelsen og kan også give en naturlig appetitfølelse. Hvis du ikke har så mange kræfter, hjælper små øvelser også. Læs om, hvordan du kan dyrke motion på mange måder:

Fysisk aktivitet

Tal med en diætist

Hvis du har nedsat appetit og eller har tabt dig, er det vigtigt at tale med din læge/sygeplejerske om, hvad du kan gøre. På nogle sygehuse er der tilknyttet en diætist, som kan hjælpe. I de fleste kommuner har du mulighed for at blive henvist til en klinisk diætist. Spørg din kommune eller praktiserende læge om mulighederne.

På Sundhed.dk kan du se, hvad din kommune kan tilbyde i eller efter et kræftforløb (bl.a. kostvejledning).

Sundhedstilbud

Du kan også ringe gratis til Kræftlinjen. Hver torsdag kl. 9-13 kan du tale med en diætist, men du er velkommen til at ringe i hele Kræftlinjens åbningstid med dine spørgsmål.  

Kræftlinjen

Symptomer på og årsager til forstoppelse

Det er altid vigtigt at komme i gang med behandling mod forstoppelse, inden maven går helt i stå. Her kan du læse mere om symptomer på og årsager til forstoppelse.

Årsager til forstoppelse

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af forstoppelse. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger