Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for levermetastaser

Når man bliver undersøgt for, om man har metastaser i leveren sker det oftest ved hjælp af CT-scanning eller MR-scanning. I visse situationer foretager lægen også en ultralydsundersøgelse og tager samtidig en vævsprøve. Andre undersøgelser kan være en PET/CT-scanning.

Hvis man har symptomer på levermetastaser, skal man igennem et grundigt undersøgelsesprogram for at finde ud af, om der er kræftknuder i leveren. Hvis der er kræft, kan undersøgelserne afgøre, hvilken type kræft det er, og om der også er spredning til andre dele af kroppen.

Ved hjælp af forskellige scanninger kan lægen kan se levermetastaser ned til 1 cm i diameter. I nogle tilfælde er det nødvendigt at få taget en vævsprøve (biopsi) for at få en mere præcis diagnose. Her bruger lægen ultralyd til at finde præcis det sted, hvorfra prøven skal tages.

Undersøgelserne er vigtige, for at du kan få tilbudt den bedste behandling. Her kan du læse mere om de forskellige undersøgelser.

Blodprøver

Almindelige blodprøver kan ikke vise, om der er metastaser i leveren. Blodprøverne vil enten se normale ud eller være uforklarligt forhøjede.

Hos nogle patienter kan kræftknuderne udskille et kemisk stof – carcinoembryonalt antigen (CEA) – som kan ses i blodet. Men blodprøverne giver ofte kun mistanke om, at der er noget galt, men viser ikke præcist hvad det er.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej. Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Ultralydsscanning

CT-scanning af leveren og bughulen er som regel den første undersøgelse. I nogle tilfælde laver lægen først en ultralydsscanning.

Ultralyd er ufarlige lydbølger, som lægen anvender til at scanne leveren og bughulen med. På en lille skærm kan lægen se, om der er uregelmæssigheder i leveren. Hvis der er forandringer i leveren, kan lægen se en lille plet eller uklarhed på skærmen.

Har man en kræftsygdom eller er under udredning for en kræftsygdom, kan forandringerne i leveren være levermetastaser.

I tilfælde, hvor det er uklart, om der er metastaser, kan lægen sprøjte et kontraststof ind i en blodåre ved ultralydsundersøgelsen. Det gør det muligt for lægen at se flere detaljer i leveren.

Ved forandringer i leveren vil lægen i nogle tilfælde tage en vævsprøve (biopsi). Prøven tages med en lille, tynd nål gennem maveskindet. Man bliver lokalbedøvet, inden prøven bliver taget.

De udtagne celler fra vævsprøven bliver sendt til undersøgelse under mikroskop, og svaret på prøven kommer i løbet af en uge.

Ultralydsscanning af leveren bliver lavet udefra gennem maveskindet eller gennem et lille rør, der bliver ført ind i bughulen (laparoskopisk ultralydsscanning).

Ultralydsscanning bliver også brugt under operation for levermetastaser for at sikre, at alle synlige metastaser bliver fundet. Du kan læse mere om ultralydsscanning og vævsprøver her:

Ultralydsscanning

Vævsprøve – biopsi

CT-scanning

CT-scanning er en type røntgenundersøgelse, hvor man ligger på et leje, der kører gennem en åben ring i scanneren. En computer tager så en række tværsnitsbilleder af kroppens indre.

CT-scanning bliver altid anvendt ved mistanke om levermetastaser. Denne type scanning giver en mere præcis afgrænsning af kræftens udbredelse end en ultralydsundersøgelse. Her kan lægen også se mindre knuder, end det er muligt med ultralydsundersøgelse.

Billederne fra CT-scanningen kan lægen bruge til at vurdere, hvor udbredt sygdommen er, og allerede på dette tidspunkt overveje muligheder for behandling. Billederne bliver også brugt i planlægningen af operation eller anden behandling.

Som regel er CT-scanning tilstrækkeligt til at stille den endelige diagnose. Du kan læse mere om CT-scanning her:

CT-scanning

MR-scanning

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at man også får foretaget en MR-scanning. MR-scanning giver ofte et mere detaljeret billede af leveren, og undersøgelsen er velegnet, hvis lægen ikke er sikker på, om der er levermetastaser eller ej.

MR-scanneren er en stor magnet formet som en cylinder. Når man bliver scannet, ligger man på et leje, der bliver kørt ind i magnetfeltet i cylinderen. Det er vigtigt, at man ligger helt stille i de minutter, som selve undersøgelsen tager. Du kan læse mere om MR-scanning her:

MR-scanning

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

PET/CT-scanning

Hvis lægen ikke er sikker på, om der findes kræftvæv i leveren eller uden for leveren, kan en kombineret PET/CT-scanning i visse tilfælde be- eller afkræfte dette.

PET/CT-scanneren er formet som en stor ring, der er åben i begge ender. Man ligger på et leje, der kører igennem ringen. Ved PET/CT-scanning får man et radioaktivt sukkerstof ind i en blodåre. Det radioaktive sukkerstof får eventuelle kræftceller til at lyse op på scanningsbillederne. Du kan læse mere om PET/CT-scanning her:

PET/CT-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:19 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:19 min.

Kikkertundersøgelse af bughulen (laparoskopisk staging)

Hvis lægen efter forskellige scanninger fortsat ikke er sikker på, om kræften har spredt sig, kan man få foretaget en kikkertundersøgelse af bughulen. Lægen foretager samtidig en laparoskopisk ultralydsscanning. Kikkertundersøgelsen foregår, mens man er i fuld bedøvelse. Læs mere:

Laparoskopisk ultralydsscanning

Billedet viser en kikkert-operation (laparoskopi). Kirurgen kan ved hjælp af kikkerten undersøge organerne i bughulen. Ved hjælp af ultralyd kan lægen undersøge hele leveren grundigt og tage vævsprøver, hvis det er nødvendigt.

Vævsprøve (biopsi)

Hvis der fortsat er tvivl om diagnosen, kan lægen i forbindelse med en ultralydsundersøgelse eller en kikkertundersøgelse tage en vævsprøve med en lille tynd nål. Vævsprøven bliver sendt til nærmere undersøgelse i mikroskop, og man får svar i løbet af en uge.

Test af leverfunktion

Normalt kan leverfunktionen bedømmes ud fra almindelige blodprøver. I visse tilfælde får man foretaget en speciel test af ens leverfunktion (galaktose eliminationstest). Ved testen bliver leverens evne til at omsætte et sukkerstof målt i forhold til, hvad en normal lever forventes at kunne.

På den baggrund kan lægerne vurdere, hvor meget af leveren der kan fjernes ved operation, uden at der er risiko for, at leveren senere holder op med at fungere. Hvis man har en normalt fungerende lever, kan man tåle at få fjernet op til 80 procent, uden at leverens funktion påvirkes mærkbart.

Læs alt om levermetastaser

Levermetastaser – forsiden


 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende