Gå til sygdomsliste

Hudmetastaser og kræftsår

Hos nogle kræftpatienter kan kræften sprede sig til huden og vise sig som sår (hudmetastaser). Kræftsår er sår, som opstår i forbindelse med en kræftsygdom. Kræftsår behandles med strålebehandling eller elektro-kemoterapi.

Kræftsår kan være første tegn på en kræftsygdom. Hvis en kræftknude ikke er blevet opdaget, kan den vokse gennem huden og vise sig som et åbent sår. En anden årsag til kræftsår kan være, at det ikke har været muligt at fjerne alt kræftvæv, da man blev opereret for sin kræftsygdom.

Kræftsår opstår typisk i samme område som kræftsygdommen. Hvis kræftsåret stammer fra en kræftknude i brystet, vil såret typisk vise sig ved brystet. Hvis det ikke har været muligt at fjerne al kræften ved en operation, kan et kræftsår opstå ved arret efter operationen.

Kræftsår kan også opstå ved spredning til huden fra en kræftsygdom et andet sted i kroppen. Disse kræftsår kaldes hudmetastaser.

Tal med din læge, hvis du har et sår, der ikke forsvinder

Det er vigtigt at søge læge, hvis du har et sår, der ikke vil hele. Et sår, der ikke heler, kan være et tegn på kræft. Jo før du kommer til lægen, jo hurtigere kan du blive behandlet.

Kræftsår ses oftest ved fremskreden kræft

Kræftsår opstår hos mellem 5-10 pct. af mennesker med kræft, og ses hyppigst ved brystkræft. Kræftsår opstår som regel hos mennesker over 60 år, og oftest ved kræftsygdom, der har spredt sig.

Kræftsår stammer typisk fra:

  • Brystkræft
  • Hoved-halskræft
  • Lungekræft
  • Mave- og tarmkræft
  • Underlivskræft
  • Kræft i urinvejene
  • Lymfekræft
  • Modermærkekræft

Kendetegn ved kræftsår

Kræftsår har ofte et karakteristisk udseende med ophøjede kanter og knudret (blomkålsagtig) struktur. Sårene kan dog også være mere jævne og overfladiske. Størrelsen kan variere fra små sår på en centimeter til store sår.

Sårene er kendetegnet ved, at der er kræft i bunden af såret. Ofte bliver sårene inficerede med bakterier, og har derfor tendens til at være ildelugtende og væskende. Nogle gange kan smerter og blødning også være et problem.

Behandling af den kræftsygdom, såret stammer fra

Da kræftsåret er en del af den oprindelige kræftsygdom, har kræftbehandling som kemoterapi og antihormonbehandling også god effekt på kræftsår. Medicinsk kræftbehandling virker på kræftceller i hele kroppen.

Desuden har lokal strålebehandling og elektrokemoterapi særlig god effekt på selve sårområdet. Sårstørrelsen kan derved blive mindre, så sårene bliver lettere at håndtere.

Strålebehandling af kræftsår

Kræftsår behandles som regel med strålebehandling. Strålebehandlingen foregår dagligt over enten fem eller ti hverdage afhængig af kræftsårets størrelse.

Bivirkninger til strålebehandling

Bivirkninger til strålebehandling er rødme i huden.

Derudover kan der i sjældne tilfælde opstå andre gener, afhængig hvor på kroppen man er blevet bestrålet:

  • Hårtab (hovedet)
  • Åndenød, hoste og synkebesvær (brystkassen)
  • Kvalme, opkastning, mavesmerter og diarré (maveregionen)

Elektro-kemoterapi som behandling af kræftsår

Elektrokemoterapi er en nyere behandlingsform, som tilbydes som standardbehandling af kræftsår fra enhver type kræft på Herlev Hospital. Man kan blive henvist fra hele landet.

Elektrokemoterapi kan være en mulighed til behandling af generende hudmetastaser, især ved blødning eller væsken fra kræftsår, men kan ikke fjerne selve kræftsygdommen.

Hvad er elektrokemoterapi?

Elektrokemoterapi er en ny måde at behandle kræft på med en kombination af kemoterapi direkte i kræftcellerne og elektriske strømstød: Elektriske pulse, der sendes ind i cellerne ved hjælp af elektroder i kræftknuden, skaber sprækker i cellen, så kemoterapien kan trænge ind.

Elektrokemoterapi er meget effektiv på afgrænsede områder og kan supplere andre behandlingsmuligheder. Områder, der tidligere har fået strålebehandling, kan blive behandlet, og elektrokemoterapi kan også gives efter traditionel kemoterapi.

Elektrokemoterapi virker på alle typer kræft, men behandlingen begrænses af, at elektroderne skal kunne placeres direkte i kræftknuden. 

Metastaser i huden er nemme at behandle med elektrokemoterapi, fordi metastaserne er tilgængelige for elektroderne. Hvis det er nødvendigt, kan der behandles ret store områder ad gangen.

Mand, der bliver behandlet med elektrokemoterapi.

Behandling med elektrokemoterapi.

Sådan foregår behandling med elektrokemoterapi

Hvis du skal behandles med elektro-kemoterapi, får du som regel behandlingen en enkelt gang under lokal eller fuld bedøvelse, afhængig af hvor stort kræftsåret er, og hvor det er placeret.

Under bedøvelse sætter lægen elektroder i kræftsåret og sprøjter kemoterapi ind.

Der anvendes kemoterapistoffet bleomycin enten direkte ind i kræftsåret eller (hvis der er mange) som indsprøjtning i en blodåre.

Derefter sættes der kortvarigt strøm til elektroderne (mindre et sekund), så kan kemoterapien meget bedre trænge ind i kræftcellerne.

Sprækkerne i kræftcellerne lukker igen, og kemoterapien bliver fanget inde i kræftcellerne. Det betyder, at effekten af kemoterapien bliver øget flere hundrede gange. Så man behøver kun at få kemoterapi én gang og får derfor også færre bivirkninger.

Nålene bliver flyttet rundt i hele det kræftramte område, så hele kræftsåret får strøm.

Behandlingen kan gentages, hvis der senere kommer flere hudmetastaser.

Bivirkninger af elektrokemoterapi er milde og sjældne, men der kan opstå:

  • Lette lokale smerter, der hvor du har fået behandlingen
  • Kvalme

Ved store kræftsår vil helingen være langsom, så her er det ofte nødvendigt at få fortsat hjælp fra en sygeplejerske til at rense såret og skifte forbinding.

Læs mere om elektrokemoterapi:

Elektrokemoterapi

Behandling af selve såret

Ud over behandling af kræftsygdommen er det vigtigt også at få behandlet såret optimalt.

Såret skal renses grundigt, og bandageres så lugt og væske fra såret minimeres. Det er derfor vigtigt, at man får tilknyttet en hjemmesygeplejerske, som kan hjælpe med plejen af såret, og hjælpe med at skaffe de rigtige bandager til sårbehandlingen.

Med den rette hjælp til pleje af såret kan man minimere generne og forbedre sin livskvalitet i hverdagen. Læs mere om mulighederne for at få hjælp i hjemmet:

Hjælp i hjemmet

At leve med kræftsår kan påvirke livskvaliteten

Det er ikke ualmindeligt, at mennesker med kræftsår oplever depression, angst og problemer i forhold til egen kropsopfattelse og seksualitet. Det kan hjælpe at tale om problemerne med en en sygeplejerske, læge eller psykolog, der ved noget om kræftsår. 

Mange har også god effekt af forskellige afspændingsøvelser.

Få hjælp og gode råd

Læs mere og få gode råd til, hvad du kan gøre, og hvor du kan søge hjælp:

Reaktioner og følelser

Hvad kan du selv gøre

Hvis du har brug for at tale med nogen

Du er altid velkommen til at bruge Kræftens Bekæmpelses tilbud om støtte og rådgivning. Læs mere her:

Kræftlinjen

Kræftrådgivninger

Cancerforum

Læs også

Kræftsygdomme


Læs mere om metastaser (spredning):

Metastaser (spredning)

 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende