Gå til sygdomsliste

Kød, fjerkræ og fisk

Det er vigtigt at skelne mellem kød, fjerkræ og fisk, fordi de påvirker din risiko for at få kræft på en forskellig måde.

Kød, fjerkræ og fisk

Kød, fjerkræ og fisk

Kød øger risiko for kræft

Kød indeholder hæm-jern, der i tyk- og endetarmen kan danne kræftfremkaldende stoffer. Kød er fra firbenede dyr som okse, kalv, svin, lam, får, hest eller ged.

Fjerkræ er bedre end kød

Fjerkræ er altid et bedre valg end kød, fordi det indeholder langt mindre hæm-jern. Fjerkræ er kylling, and, kalkun, due, gås og fasan.

Fisk er det bedste valg

Fisk er et endnu bedre valg, fordi de muligvis kan forebygge tyk- og endetarmskræft. Skaldyr som rejer, krabber og muslinger og fiskerogn hører også med til fisk.

Hæm-jern er den type jern, der findes i dyr. Planter indeholder også jern, men det er ikke hæm-jern.

Steg og grill med måde

Stegeskorpen på bøffen, kartoflerne og andre madvarer indeholder kræftfremkaldende stoffer - jo tykkere og mørkere skorpen er, des flere uønskede forbindelser. Når madvarer grilles over kul, bliver de i tillæg udsat for kræftfremkaldende røgpartikler. Steg og grill derfor kun til maden har en tynd, lys stegeskorpe.

Læs mere om kød og kræft