Gå til sygdomsliste

Symptomer på akut leukæmi

Symptomerne på akut leukæmi kan spænde fra diskrete til udtalte og er ikke specifikke for leukæmi. Træthed, feber, blå mærker og gentagne infektioner kan være symptomer på akut leukæmi. Der går sjældent mere end et par uger, før man er nødt til at gå til læge pga. symptomerne. Derfor kaldes det akut leukæmi.

Oftest vil du have flere forskellige symptomer, der tyder på, at du har akut leukæmi. Aldrig kun et enkelt symptom.

Fælles for symptomerne er, at de opstår, fordi sygdommen gør, at man har for få normale, raske blodlegemer.

Patient undersøges af praktiserende læge

Symptomerne behøver ikke være kræft, men det er vigtigt, at du ringer til din læge, så du kan blive undersøgt.

Symptomer, der skyldes mangel på røde blodlegemer (blodmangel):

  • Træthed
  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Øresusen
  • Udtalt bleghed

Symptomer, der skyldes mangel på hvide blodlegemer:

  • Feber
  • Gentagne infektionssygdomme

Symptomer, der skyldes mangel på normale blodplader:

  • Hudblødninger (blå mærker), ofte kun få millimeter store
  • Slimhindeblødninger, f.eks. næseblod
Kontakt lægen, hvis du får symptomer

Hvis du har en blodsygdom, er det vigtigt at kende til og være opmærksom på symptomerne og sammen med lægen følge med i, hvordan de udvikler sig, og om der kommer flere til.

Akut myeloid leukæmi kan udvikle sig fra en anden blodsygdom, f.eks. myelodysplastisk syndrom (MDS)

I nogle tilfælde kan man have en anden blodsygdom, som udvikler sig til akut myeloid leukæmi. Udviklingen til akut leukæmi sker i denne situation oftere over en længere periode, end hvis den akutte leukæmi opstår af sig selv.

Ved f.eks. sygdommen myelodysplastisk syndrom (MDS) er der en risiko for at udvikle akut myeloid leukæmi på sigt. MDS er en sygdom, hvor knoglemarven ikke kan danne nok raske blodlegemer. Det betyder, at en del celler går til grunde i knoglemarven, før de når ud i blodbanen. Der vil derfor være for få celler i blodet, og det viser sig i form af symptomer som blodmangel, blødninger og øget tendens til at få infektioner.

Der er en risiko for, at et myelodysplastisk syndrom kan udvikle sig til akut myeloid leukæmi på sigt. Læs mere om sygdommen:

Myelodysplastisk syndrom

Akut myeloid leukæmi kan også udvikle sig fra de kroniske myeloproliferative sygdomme

Hvis du har en af de såkaldte kroniske myeloproliferative sygdomme (essentiel trombocytose, polycytæmia vera og myelofibrose), kan du også med tiden udvikle akut myeloid leukæmi, men det sker sjældnere end ved et myelodysplastisk syndrom. De kroniske myeloproliferative sygdomme gør, at man danner for mange blodceller i knoglemarven, og der cirkulerer også for mange celler i blodet. Symptomerne på sygdommene kan f.eks. være forhøjet blodtryk, at ens udseende ser rødmosset ud, eller at man føler en trykken i maven, som kan skyldes en forstørret milt.

Hvis du har en kronisk myeloproliferativ sygdom, som udvikler sig til akut leukæmi, vil du typisk lide af blodmangel og/eller for få blodplader, som viser sig i form af symptomerne træthed, åndenød og øget tendens til blødning. Læs mere:

De kroniske myeloproliferative sygdomme


Læs alt om akut leukæmi

Akut leukæmi – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Akut leukæmi" på Cancerforum.