Gå til sygdomsliste

Hvad er peniskræft?

Peniskræft er en ondartet knude, der opstår i penis. Der er gode muligheder for at helbrede peniskræft, men behandlingen medfører ofte forskellige gener.

Her på siden får du et kort overblik over peniskræft og links til videre læsning: 

Hvad er peniskræft?

Behandlingen afhænger af knudens størrelse, om den har spredt sig og af mandens alder. For at bevare seksualfunktionen og bedre livskvaliteten, vælger lægen altid penisbevarende operation, hvor det er muligt.

Fakta om penis

Penis er det mandlige kønsorgan, som består af hud, muskler, nerver og mange blodkar. Inden i penis findes urinrøret, som fører urinen fra blæren og sæden fra testiklerne ud af kroppen. Den kegleformede spids kaldes penishovedet eller glans, mens forhuden kaldes præputiet. Læs mere:

Om penis

En række faktorer øger risikoen for at udvikle kræft i penis

Peniskræft er sjælden, men visse ting kan være med til at øge risikoen for at udvikle sygdommen: Blandt andet den seksuelt overførte infektion med human papillomavirus (HPV), forhudsforsnævring og nedsat immunforsvar. Behandling med PUVA og rygning kan også have en betydning for risikoen for at udvikle peniskræft. Læs om mulige årsager:

Årsager til peniskræft

Gå til lægen ved symptomer

I cirka 90 pct. af tilfældene opstår kræften på penishovedet eller forhuden. De tidligste symptomer er kløe eller en brændende følelse under forhuden. Ofte kan man tidligt se en farveændring og fortykkelse af huden. Andre symptomer kan være en vortelignende gevækst, sår, blødning, betændelse eller udslæt. Nogle får forstørrede lymfeknuder i lysken. Læs mere:

Symptomer på peniskræft

Undersøgelser for peniskræft er vævsprøve og scanninger

Ved mistanke om peniskræft bliver man henvist til urologisk afdeling på hospitalet (afdeling for nyrer, urinveje og kønsorganer), hvor man vil få taget en vævsprøve fra det ændrede område på penis (under bedøvelse). Derudover kan man man få taget en PET/CT-scanning for at undersøge for spredning. Læs mere:

Undersøgelser for peniskræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Diagnosen 'peniskræft' kan først stilles, hvis en vævsprøve af knuden eller huden på penis har vist, at der er tale om kræftceller. 

Hvis prøven viser, at der er kræftceller til stede, undersøger lægen størrelsen af kræftknuden, og om der er spredning til lymfeknuder eller andre dele af kroppen. Dette kaldes stadieinddeling. Læs mere:

Diagnose og stadieinddeling af peniskræft

Behandlingen afhænger af knudens størrelse, om den har spredt sig og af mandens alder

For at bevare seksualfunktionen og bedre livskvaliteten vælger lægen altid penisbevarende operation, hvor det er muligt.

Mindre forandringer eller forstadier kan behandles ved at skære med laser. Strålebehandling på penis kan bruges, hvis man ikke kan tåle operation, eller hvis man specifikt ønsker det. Hvis sygdommen har spredt sig til flere lymfeknuder i lysken eller bækkenet, kan strålebehandling og kemoterapi være en mulighed. Læs mere:

Behandling af peniskræft

Hjælp til at takle livet med peniskræft

Efter behandling af peniskræft vil de fleste mænd få problemer med seksuallivet. Læs mere om gener og bivirkninger af behandlingen. Læs også om bl.a. kost, familieliv og arbejde under og efter et kræftforløb:

At leve med peniskræft

Kontrol efter behandling

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at gå til kontrol på hospitalet. Kontrollerne sker med 3 til 6 måneders mellemrum i op til 5 år. Ved kontrolbesøgene bliver man undersøgt og taler med en læge om eventuelle symptomer eller gener efter behandlingen. Læs mere:

Kontrol efter peniskræft

Hvis peniskræften vender tilbage

Peniskræft kan vende tilbage lokalt, og det kan sprede sig til lymfeknuderne i lysken eller til andre dele af kroppen. Tilbagefald af peniskræft bliver som regel behandlet med operation, strålebehandling eller kemoterapi. Læs mere:

Tilbagefald ved peniskræft

Peniskræft i tal

Peniskræft er en sjælden kræftform med cirka 60 nye tilfælde om året i Danmark. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om peniskræft

Online mødeforum - Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen Peniskræft.

Cancerforum

Mere viden om peniskræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om peniskræft:

Links om peniskræft

Læs alt om peniskræft

Peniskræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende