Gå til sygdomsliste

Hvad er myelomatose?

Myelomatose er en kræftsygdom i knoglemarven (nogle gange kaldet knoglemarvskræft), der opstår i en særlig type hvide blodlegemer. Myelomatose påvirker immunforsvaret og kan nedbryde knoglerne. Det er en kronisk sygdom, som dog med den rette behandling kan holdes i ro i lange perioder.

Her får du et kort overblik over myelomatose med links til mere viden:


Gå til læge, hvis du oplever symptomer

De hyppigste symptomer på myelomatose er smerter i knoglerne - ofte i ryg, arme og ben. Andre symptomer er tegn på blodmangel (f.eks. træthed og åndenød ved anstrengelse) eller gentagne infektioner, ofte i form af lungebetændelse. Læs mere:

Symptomer på myelomatose


Fakta om knoglemarven

Knoglemarv består af forstadier til blodlegemer omgivet af bindevæv. I knoglemarven dannes de røde og hvide blodlegemer samt blodpladerne, der har hver deres opgave. 

Om knoglemarven


Årsagen oftest ukendt

Årsagen til myelomatose er oftest ukendt. Men mennesker med MGUS (dvs. personer, der har fået påvist et bestemt proteinstof i blodet kaldet en M-komponent), personer med kronisk leddegigt og personer, der har været udsat for dioxin (kemisk stof), har øget risiko.

Årsager til myelomatose 


Undersøgelse for myelomatose

De første undersøgelser er blod- og urinprøver. Du får også taget en knoglemarvsprøve, så lægen kan se, om der er unormale plasmaceller tilstede. Desuden bliver du undersøgt med røntgen, CT- og eventuelt MR-scanning.

Undersøgelse af myelomatose


En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Man kan først få stillet diagnosen myelomatose (kræft i knoglemarven), når en knoglemarvsundersøgelse viser, at der er tale om kræftceller. Det er vigtigt at få stillet en præcis diagnose for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Diagnose og stadieinddeling af myelomatose


Enten behandling rettet mod myelomatosecellerne eller symptomlindrende behandling

Myelomatose kan ikke helbredes, men der findes flere effektive behandlingsmetoder, som kan bringe sygdommen i ro. Læs om de mange forskellige muligheder her: 

Behandling af myelomatose


Få gode råd til at håndtere livet med myelomatose

Alvorlig sygdom påvirker ens hverdag og kan føre mange tanker og følelser med sig. Læs her om reaktioner, familieliv og arbejde - og find gode råd til kost og motion.

At leve med myelomatose


Opfølgning efter behandlingen er afsluttet

Efter du er færdig med en behandling for myelomatose, bliver du tilbudt at gå til opfølgning. Ved de regelmæssige opfølgningsbesøg vil lægen undersøge, om der er tegn på, at sygdommen blusser op igen, og du måske har brug for en ny behandling. 

Opfølgning efter myelomatose


Myelomatose i tal

Myelomatose opstår hos cirka 370 personer om året i Danmark. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik for myelomatose


Mere viden om myelomatose

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om myelomatose.

Links om myelomatose

Cancerforum - et online mødested

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'knoglemarvskræft'.

Cancerforum


Alt om myelomatose (kræft i knoglemarven)

Myelomatose – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Knoglemarvskræft" på Cancerforum.