Gå til sygdomsliste

At leve med kræft i thymus

Hverdagen under og efter behandling af thymom vil forme sig forskelligt afhængig af, hvordan du havde det før behandlingen, hvor udbredt sygdommen er og hvilken behandling, du får eller har fået. Her kan du bl.a. læse om reaktioner, kost og arbejde under og efter et kræftforløb.

Kvinde og mand drikker te på terrassen

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Ny hverdag efter kræft

Det kan være en udfordring at få en almindelig hverdag til at fungere igen og fortsætte med familie- og arbejdsliv efter en kræftbehandling.

Mange ser frem til, at livet igen bliver, som før kræftsygdommen ramte. Men mange oplever, at tiden ikke kan spoles tilbage, og at hverdagen ikke ligner sig selv. Det tager tid at acceptere, at det er en ny situation, og at man ikke nødvendigvis kommer tilbage til sit 'gamle jeg'.

Men selvom livet ikke bliver som før, kan det sagtens blive et godt liv fyldt med glæde og gode oplevelser.

Kvinde og mand går tur på stranden

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du klarer f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt i hverdagen.

Bivirkninger og senfølger

Øget risiko for autoimmune sygdomme, når man har thymom

Mennesker med thymom har risiko for at få en såkaldt autoimmun sygdom. Autoimmune sygdomme er en fælles betegnelse for en række sygdomme, der opstår som følge af, at immunsystemet angriber kroppens egne celler. Hvis man har fået en sådan følgesygdom, kan det ofte præge ens livskvalitet. Det kan i nogle tilfælde være vanskeligt at behandle disse. Det kan derfor give problemer, fordi man skal have kontakt til mange forskellige specialafdelinger.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere om reaktioner, følelser og parforhold:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Du kan selv gøre meget

Mange kræftpatienter har et ønske om selv at gøre noget for at gøre deres sygdomsforløb så godt som muligt. Få gode råd om genoptræning og senfølger og find ud af, hvad du selv kan gøre i forhold til kost og motion. Læs mere:

Hvad kan du selv gøre

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen. Læs mere om kost og få inspiration til sund mad:

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Tilbage til arbejde?

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden men hvornår er du klar til at begynde igen? Hvor meget skal du fortælle dine kolleger om sygdommen? Der er flere muligheder for at vende tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.Læs mere:

Arbejdslivet efter kræft

Arbejde og pension

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft. Læs mere om mentale teknikker og redskaber:

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen:

Kræftens Bekæmpelses rådgivning 

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region

Sundhedstilbud

Blærekræftforeningen

Blærekræftforeningen er en forening for personer med blærekræft, blærepolypper og -papillomer og for pårørende.

Blærekræftforeningen

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Blærekræft' på cancerforum:

Cancerforum.dk


Læs alt om thumyskræft

Blærekræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende