Gå til sygdomsliste

Behandling af knoglesarkomer

Behandling af knoglesarkomer er først og fremmest operation, som kan suppleres med strålebehandling. Ved osteosarkom og Ewings sarkom kan operationen suppleres med kemoterapi.

Yngre mand står i en vinterskov og kigger på sin telefon

Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.

Den behandling, du skal have, afhænger af, om sygdommen har spredt sig, sarkomets type og placering samt din almene helbredstilstand.

Behandlingen af sarkomer foregår på et af Danmarks specialiserede sarkomcentre, som findes på Universitetshospitalet i Århus og på Rigshospitalet.

På sarkomcentrene samarbejder et tværfagligt team om at tilbyde den bedst mulige behandling. Ved behov inddrager teamet også plastikkirurger i behandlingen.

Læs her om de forskellig behandlinger: 

Operation og rekonstruktion ved knoglesarkom

Behandlingen af knoglesarkom er først og fremmest operation. Læs her om operation og rekonstruktion af knogler, led og hud i forbindelse med operation for knoglesarkom.

Operation og rekonstruktion ved knoglesarkomer


Strålebehandling af knoglesarkomer

Strålebehandling bruges i nogle tilfælde både før og efter operation for knoglesarkomer. Strålebehandling bruges som eneste behandling, hvis operation ikke er mulig - f.eks. hvis sarkomet sidder ved rygraden. 

Strålebehandling af knoglesarkomer


I de seneste år har vi oplevet klar forbedring i behandlingen af patienter med udbredt knoglesarkom. Det betyder, at vi i dag har gode muligheder for at forbedre disse patienters overlevelse ved hjælp af nye kombinationer af kemoterapi samt eksperimentel og målrettet behandling.

Overlæge Akmal Safwat, onkologisk afdeling, Aarhus Universitets Hospital

Kemoterapi

Kemoterapi virker bedst ved to typer knoglesarkom, nemlig osteosarkom og Ewings sarkom.

Kemoterapi ved osteosarkom og Ewings sarkom


Behandling af spredning

Hos få personer har knoglesarkomet allerede spredt sig, når sygdommen bliver opdaget. Knoglesarkomer spreder sig oftest til lungerne. Behandlingen af spredning kan være kemoterapi, stråling eller operation ved lungemetastaser.

Behandling ved spredning af knoglesarkom


Amputation ved udbredt knoglesarkom

I sjældne tilfælde er knoglesarkomet så udbredt, at den tilbageværende del af ben eller arm ikke vil kunne fungere efter en operationen, hvor man fjerner sarkomet. Her kan amputation være nødvendigt. 

Amputation ved udbredt knoglesarkom

Dansk Sarkom Gruppe arbejder for at optimere behandlingen

I Danmark koordineres behandlingen af sarkomer af Dansk Sarkom Gruppe – forkortet DSG. Det er en sammenslutning af danske læger med særlig viden om sarkomer.

DSG sikrer, at diagnostik og behandling bliver varetaget af multidisciplinære team. DSG følger også de seneste internationale resultater og inddrager dem i behandlingen af sarkomer i Danmark.

Danmark koordinerer sarkombehandling med den skandinaviske sarkomgruppe SSG, og den europæiske cancerorganisation EORTC.

Herudover samarbejder de danske afdelinger med en række andre internationale grupper, således at patienter så vidt muligt kan få mulighed for at indgå i internationale undersøgelser.


Forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:

Forsøgsbehandling for knoglesarkomer


Træning har positiv effekt på kræftpatienter i behandling

Både kræftsygdommen og dens behandling kan medføre træthed, fysisk svækkelse og depressive symptomer, og bivirkninger fra behandlingen kan også nedsætte livskvaliteten.

En stor analyse har vist, at motion i form af cykling, svømning, styrketræning, konditionstræning, yoga og pilates giver en klar forbedring af kræftpatienters livskvalitet i forhold til helbredet.

Ud over mindre træthed oplevede patienterne også øget tilfredshed i forhold til arbejde, fritid og socialt samvær. Nogle havde også færre bekymringer og mindre søvnforstyrrelser.

Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter


Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient
Læs mere

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling.

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Ny kræftmedicin

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød.

Bivirkninger og senfølger

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud.

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd.

Kræft og seksualitet

Alt om knoglesarkomer

Knoglesarkomer - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Sjældne kræftformer" på Cancerforum.