Gå til sygdomsliste

Diagnose og stadieinddeling ved ukendt primær tumor

Hvis det efter omfattende undersøgelser ikke er muligt at bestemme, hvor kræftcellerne er opstået, får man diagnosen ukendt primær tumor. Lægen vil dog ofte have en ide om, hvor i kroppen sygdommen er opstået.

Hos 3-5 pct. kan lægerne trods omfattende undersøgelser ikke fastslå, hvor kræften oprindelig er opstået. Er det tilfældet får man diagnosen ’ukendt primær tumor’.

Selv om man har fået diagnosen ukendt primær tumor, vil undersøgelserne som regel give lægen en ide om, hvor kræften højst sandsynligt er opstået.

I nogle situationer vil lægen afprøve en behandling for at se, hvad kræften reagerer på, og i hvor udtalt grad. Dette kan også hjælpe med at afsløre, hvilken type kræft det drejer sig om.

Lægen vurderer metastasens mulige udgangspunkt ud fra:

  • Kræftcellernes type
  • Ens køn
  • Metastasens placering

Kræftcellernes type

Ukendt primær tumor kan inddeles i følgende overordnede grupper efter vævstype:

  • Adenokarcinom – udgår fra kirtelceller. Udgør 50-70 pct. af samtlige ukendte tumorer
  • Lavt differentieret karcinom (udifferentieret tumor) – ukendt oprindelse. Udgør 20-30 pct. af samtlige ukendte tumorer
  • Planocellulært karcinom – udgår fra hud og slimhinder. Udgør cirka 5 pct. af samtlige ukendte tumorer

Nogle sygdomme afhænger af ens køn

Nogle sygdomme findes kun hos det ene køn, f.eks. underlivskræft, testikelkræft og prostatakræft.

Metastasens placering

Metastaser fra ukendt primær tumor påvises ofte i lever, lunge eller lymfeknuder enten på halsen, i armhulerne eller i lysken. De kan også findes i knoglerne eller bughulen.

Forskellige grunde til, at lægerne ikke kan finde udgangspunktet for kræftsygdommen
  • Cellerne ved ukendt primær tumor er mere umodne og har derved tabt de kendetegn, der normalt gør det muligt i mikroskop se, hvilket organ kræftsygdommen stammer fra
  • Den primære tumor kan være forsvundet og bekæmpet af kroppens naturlige forsvarsmekanismer, mens metastaserne ikke er
  • Metastaserne kan have spredt sig meget hurtigt, mens den primære tumor stadig er for lille til at kunne ses på scanningsbilleder

Stadieinddeling af kræft med ukendt primær tumor

Kræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. En kræftsygdoms stadie siger noget om, hvor meget den har spredt sig.

Stadieinddeling bygger normalt på tre hovedinformationer:

  • Den oprindelige knudes størrelse
  • Om kræften har spredt sig til de omkringliggende lymfeknuder
  • Om kræften har spredt sig til andre dele af kroppen

Hver type kræft har sit eget specielle system til stadieinddeling. For de fleste typer kræft er der fire stadier, hvor stadie 1 er tidlig kræft og stadie 4 er fremskreden kræft.

Ved kræft med ukendt primær tumor ved lægen ikke, hvor i kroppen kræften er opstået. Denne type kræft vil altid være stadie 4.

Kræft med ukendt primær tumor kan som regel ikke helbredes, men der er flere muligheder for behandling.

Behandlingen kan bremse sygdommen i en periode og virke livsforlængende, ligesom den kan give en bedre livskvalitet og forhindre alvorlige komplikationer.

Nye lovende undersøgelser

Der forskes i forskellige metoder til at stille en hurtigere og sikrere diagnose hos patienter, der ellers ville have fået diagnosen ukendt primær tumor.

Tumorbibliotek

Derudover er forskere flere steder i gang med at etablere et tumorbibliotek med genprofiler fra kendte kræftformer.

De fleste almindelige kræftformer har nemlig et genetisk fingeraftryk (en genprofil), der er unik for den enkelte kræftform. Metastaser har ofte samme genprofil som den primær tumor, de stammer fra.

Formålet med et tumorbibliotek er at sammenligne genprofiler fra patienter med ukendt primær tumor med genprofiler i tumorbiblioteket for på denne måde at finde ud af, hvor kræften stammer fra.

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer kræftdiagnosen som et chok – også selvom man måske inderst inde har haft en mistanke om, at noget alvorligt kunne være galt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom både for en selv og for de nærmeste. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til.

Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp både fra det offentlige og fra ens netværk. Det og meget andet kan du læse om her:

Reaktioner og følelser

Få hjælp

Du kan tale med en rådgiver og få hjælp til at tackle livet med kræft eller få svar på nogle konkrete spørgsmål. Du kan eventuelt kontakte den nærmeste kræftrådgivning, eller du kan ringe til Kræftlinjen.

Mange har også gavn af at tale med andre, der selv kender til livet med kræft som patient eller som pårørende. Hvis det er noget for dig, kan du eventuelt deltage i en gruppe på den nærmeste kræftrådgivning. Læs mere:

Rådgivning


Læs alt om ukendt primær tumor

Ukendt primær tumor – forsiden


 

Hvis kræften kommer igen

To kvinder sidder med ryggen til på en bænk i en park og taler sammen

Om reaktioner på tilbagefald og om mulighederne for behandling.

Hvis kræften er kommet igen


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende