Gå til sygdomsliste

Hvad er analkræft?

Analkræft opstår i huden lige omkring endetarmsåbningen eller i slimhinden i de nederste 4-5 cm af tarmkanalen. Analkræft kaldes også anal cancer. Behandlingen er som regel strålebehandling og kemoterapi og i nogle tilfælde operation.

Hvad er analkræft?

Analkræft skyldes i 90 pct. af alle tilfælde en infektion med HPV (Human Papillomavirus). De mest almindelige symptomer er smerter ved afføring og blødning fra tarmåbningen.

Her på siden finder du et overblik over, hvad analkræft er, og links til uddybende information.

Fakta om endetarmsåbningen (anus)

Analkanalen er tyktarmens lukkemuskel. Analkanalen er cirka 4 cm lang og munder ud i endetarmsåbningen. Analkræft opstår i slimhinden i analkanalen eller i huden lige omkring endetarmsåbningen. Læs mere:

Om endetarmsåbningen

Årsager til analkræft

Cirka 90 pct. af alle tilfælde af analkræft skyldes en infektion med human papillomavirus (HPV, som er en virus, der også giver kræft i livmoderhalsen).

Andre faktorer, der øger risikoen for at få analkræft, er HIV-infektion, AIDS, analsex og et svækket immunsystem. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til analkræft

Symptomer på analkræft

De hyppigste symptomer er smerter ved afføringen, kløe og blødning fra tarmåbningen. Læs mere:

Symptomer på analkræft

Undersøgelser ved analkræft

Hvis der er mistanke om analkræft, undersøger lægen tarmåbningen og endetarmen. Kvinder får desuden foretaget en gynækologisk undersøgelse. Ved der efter disse undersøgelser stadig er mistanke, får man en kikkertundersøgelse med et lille, kort plastikrør, som føres ind i endetarmen, så lægen kan se slimhinden og tage en vævsprøve (biopsi). Læs mere:

Undersøgelser ved analkræft

Diagnose og stadieinddeling af analkræft

Lægen kan først stille diagnosen analkræft, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Analkræft inddeles i fire stadier, alt efter hvor udbredt sygdommen er. Læs mere:

Diagnose og stadieinddeling af analkræft

Behandling af analkræft

Behandlingen afhænger af, hvor udbredt kræften er, og hvor den sidder i forhold til lukkemusklen. Hvis der er tale om små kræftknuder, som ikke er vokset ind i lukkemusklen, kan de i sjældne tilfælde opereres væk. I alle andre tilfælde vil behandlingen være strålebehandling – alene eller sammen med kemoterapi. Læs mere:

Behandling af analkræft

Kontrol efter analkræft

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at gå til kontrol på hospitalet. Kontrollen foregår oftest ambulant. Det vil sige, at du ikke skal indlægges.

Kontrol efter analkræft

Tilbagefald af analkræft

Tilbagefald betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Analkræft kan komme igen lokalt ved endetarmsåbningen, eller det kan sprede sig til lymfesystemet eller blodbanen. Tilbagefald af analkræft kan ofte helbredes.

Tilbagefald af analkræft

At leve med analkræft

Hverdagen med analkræft vil forme sig forskelligt afhængig af, hvordan man havde det før behandlingen, hvor udbredt sygdommen er, og hvilken behandling man får.

Læs om gener og bivirkninger af behandlingen. Læs også om bl.a. kost og arbejde under og efter et kræftforløb.

At leve med analkræft

Mere viden om analkræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om analkræft.

Links om analkræft


Læs alt om analkræft:

Analkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.