Gå til sygdomsliste

Diagnose på kræft i kvindens ydre kønsorganer (vulvacancer)

Man kan først få diagnosen kræft i de ydre kønsorganer, når en vævsprøve fra knuden viser, at der er tale om kræftceller. Sygdommen inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt den er. Stadieinddelingen er vigtig, for at du kan få tilbudt den behandling, som er bedst for dig.

Har du fået diagnosen vulvacancer, bliver du henvist til en af de to afdelinger for kvindesygdomme i Danmark, som behandler sygdommen. De to afdelinger er på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital.

I Danmark er der nationale retningslinjer for undersøgelse og behandling af sygdommen, det betyder, at behandlingen er den samme, uanset hvilken af de to afdelinger, du bliver henvist til.

Pakkeforløb for kræft skal sikre dig et hurtigt undersøgelsesforløb og behandling

For at undgå unødig ventetid bliver du henvist til det såkaldte pakkeforløb for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer. Pakkeforløbet er sammensat, så alle relevante undersøgelser er tilrettelagt på forhånd. Formålet med et pakkeforløb er at tilbyde dig et hurtigt undersøgelsesforløb og behandling. Læs mere om pakkeforløb generelt:

Pakkeforløb for kræft

Pakkeforløb for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (pjece fra Sundhedsstyrelsen)

Diagnose på kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer)

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok. Det tager tid at forholde sig til sygdommen, både for en selv og for de nærmeste.

Stadieinddeling af sygdommen

Vulvacancer inddeles i forskellige stadier afhængigt af, hvor udbredt sygdommen er. Stadieinddelingen er vigtig, for at lægen kan vælge den bedst egnede behandling. Det er først i forbindelse med operationen, at lægen kan afgøre, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne i lysken.

Stadium I:

Kræftknuden er begrænset til de ydre kønsorganer

Stadium II:

Kræftforandringer er vokset ind i den nederste tredjedel af urinrøret, skeden eller endetarmsåbningen, men har ikke spredt sig til lymfeknuderne.

Stadium III:

Kræftforandringerne har spredt sig til lymfeknuderne i lysken

Stadium IV:

Kræftforandringerne er vokset ind i de øverste to tredjedele af urinrøret, skeden eller endetarmsåbningen eller har spredt sig til andre organer

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til. Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Læs mere og få gode råd til at håndtere den nye situation:

Lige fået kræft

Reaktioner og tanker

Råd til pårørende

At leve med vulvacancer

Her kan du få hjælp:

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen:

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:

Cancerforum.dk

Patientforening for kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet:

KIU

Læs om, hvad det vil sige at være patient og om dine rettigheder:

Mød sundhedsvæsenet


Læs alt om kræft i de ydre kvindelige kønsorganer (vulvacancer):

Vulvacancer – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning