Gå til sygdomsliste

Hvad er nyrebækken- og urinlederkræft?

Kræft i nyrebækkenet og urinlederne er en ondartet knude, der opstår i nyrebækkenets eller urinledernes slimhinde. Behandlingen er operation og nogle gange også kemoterapi eller strålebehandling.

Her får du et kort overblik over nyrebækken- og urinlederkræft med links til videre læsning:

Hvad er nyrebækken- og urinlederkræft?

Kræft i nyrebækkenet og urinlederne behandles med operation, strålebehandling eller kemoterapi.

Fakta om nyrebækkenet og urinlederne

Nyrebækkenet og urinlederne kaldes de øvre urinveje. Nyrernes funktion er bl.a. at regulere koncentrationen af en række stoffer i organismen og udskille kroppens affaldsstoffer og væske.

Om nyrebækkenet og urinlederne

Årsager til nyrebækken- og urinlederkræft

Rygning og kemoterapistoffet cyclophosphamid øger risikoen for at udvikle nyrebækken- og urinlederkræft. Lynch syndrom kan også have en betydning for risikoen for at udvikle nyrebækken- og urinlederkræft. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til nyrebækken- og urinlederkræft

Gå til lægen ved symptomer

Synligt blod i urinen og smerter i lænden er de mest almindelige symptomer på nyrebækken- og urinlederkræft. Oftest opdages en knude i nyrebækkenet tilfældigt i forbindelse med, at man bliver scannet af anden årsag, f.eks. en CT-scanning. Læs mere om symptomer:

Symptomer på nyrebækken- og urinlederkræft

Scanning, kikkertundersøgelse og vævsprøve

Ved mistanke om nyrebækken- og urinlederkræft, får man som regel foretaget en CT-urografi, som er en CT-scanning med kontrastvæske.

Man får også foretaget en kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi) og af urinleder og nyrebækken (uretero-nefroskopi). Lægen kan samtidig tage en vævsprøve (biopsi) og en urinprøve (cytologi), der kan vise, om der er kræftceller til stede. Læs mere:

Undersøgelser ved nyrebækken- og urinlederkræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Diagnosen kræft i nyrebækken og/eller urinleder kan stilles, når vævsprøven har vist, at der er kræftceller til stede. Ud fra svaret på undersøgelserne tager lægen stilling til, hvor udbredt sygdommen er. Dette kaldes at stadieinddele sygdommen. Stadieinddelingen er vigtig, for at man kan få den bedst egnede behandling.

Diagnose og stadieinddeling af nyrebækken- og urinlederkræft

Behandling kan være operation, kemoterapi og/eller strålebehandling

Små og overfladiske kræftknuder kan i nogle tilfælde behandles med laser i forbindelse med kikkertundersøgelsen, hvor en kikkert føres op gennem blæren og urinrøret. Ved større kræftknuder fjernes hele nyren, hele urinlederen og så vidt muligt de nærtliggende lymfeknuder. Kemoterapi og strålebehandling kan også være en mulighed.

Behandling af nyrebækken- og urinlederkræft

Der er to typer kræft i nyrerne, som behandles forskelligt

Vær opmærksom på, at nyrekræft og nyrebækkenkræft ikke er den samme sygdom.

Nyrekræft dannes ud fra nyrevævets celler, mens nyrebækkenkræft dannes ud fra celler i nyrebækkenets slimhinde. Her kan du læse om behandling af nyrekræft:

Nyrekræft

Få hjælp til at takle sygdommen

Alvorlig sygdom påvirker ens hverdag og kan føre mange tanker og følelser med sig. Læs her om reaktioner, familieliv og arbejde – og find gode råd til kost og motion. 

At leve med nyrebækken- og urinlederkræft

Opfølgning når behandlingen er slut

Efter behandling en bliver du som regel tilbudt et opfølgningsforløb på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. 

Opfølgning efter nyrebækken- og urinlederkræft

Hvis sygdommen vender tilbage

Risikoen for, at kræft i nyrebækkenet og urinlederne vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået.

Tilbagefald ved nyrebækken- og urinlederkræft

Nyrebækken- og urinlederkræft i tal

Nyrebækken- og urinlederkræft rammer oftest ældre personer – og er mest almindeligt hos personer over 55 år. Her kan du se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om nyrebækken- og urinlederkræft

Læs mere om nyrebækken- og urinlederkræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om sygdommen. 

Links om nyrebækken- og urinlederkræft


Læs alt om nyrebækken- og urinlederkræft

Nyrebækken- og urinlederkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.