Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for kræft i munden

Kræft i munden vil næsten altid kunne ses eller føles. Hvis ens læge eller tandlæge har mistanke om, at et sår eller en knude på læben eller i mundhulen er kræft, bliver du henvist til en speciallæge. Ved stærk mistanke henviser de dig direkte til en hospitalsafdeling.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Du kan få forskellig undersøgelser. På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Undersøgelser foregår hos speciallæge

Speciallægen undersøger dine læber og mundhule grundigt både ved at se på hele slimhinden – eventuelt ved hjælp af et spejl – og ved at føle efter med fingrene. Speciallægen vil også føle på halsen for at undersøge, om der er tegn på spredning til lymfeknuderne.

Vævsprøve af knuden

Lægen tager en vævsprøve (biopsi) fra knuden for at vurdere, om der er tale om kræft,. Som regel kan man nøjes med at blive lokalbedøvet, men somme tider kan det være nødvendigt at blive bedøvet helt.

Lægen tager som regel vævsprøven med en lille kniv eller en speciel tang, der nipper et lille stykke af knuden. Hvis man kan føle lymfeknuderne på halsen, vil lægen også ofte tage en prøve af knuden med en ganske fin nål. Det kaldes for en finnålsbiopsi.

Vævsprøven fra knuden og en eventuel lymfeknudevævsprøve bliver undersøgt i mikroskop. På den måde kan lægen stille den endelige diagnose. Du kan først få stillet diagnosen kræft, når en vævsprøve af knuden (patologisvaret) viser, at der er tale om kræftceller.

Kræft i munden er næsten altid den type, der kaldes pladecellekræft (planocellulært eller spinocellulært karcinom).

Biopsi (vævsprøve)

CT-skanning  af lungerne

De fleste patienter med kræft i munden får CT-scannet  lungerne. Det gør man, for at lægen kan se, om kræftcellerne fra munden har spredt sig til lungerne – det har de heldigvis sjældent.

Lægen scanner også lungerne, fordi patienter med denne form for kræft næsten altid har røget meget. Derfor kan lægen finde ud af, om der er andre sygdomme i lungerne, som også skyldes tobaksrygning.

Røntgenundersøgelse af kæberne

Hvis du har kræft i munden tæt på knoglen i enten over- eller underkæben, får du også taget røntgenbilleder eller en MR-scanning af kæberne. Billederne kan afsløre, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Hvis der er mistanke om, at kræften kan være vokset ind i kæbeknoglen, vil lægen også lave en CT-scanning.

Tandlægeundersøgelse før behandling 

Du får altid lavet røntgenundersøgelse eller CT-skanning af kæberne og foretaget en tandlægeundersøgelse på Tand, mund og kæbekirurgisk afdeling, inden din behandling starter ─ uanset om behandling er operation eller strålebehandling. Undersøgelsen giver en tandstatus før behandlingen og er nødvendig, for at du kan få tilskud til eventuel tandbehandling efter kræftbehandlingen.

Det er af og til nødvendigt at trække nogle tænder ud i forbindelse med operationen for kræften. Det afhænger af tandlægeundersøgelsen, om du kan få økonomisk støtte til genopbygning af dine tænder. 

Røntgenundersøgelse

CT-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Ultralyd af halsens lymfeknuder

Du kan blive undersøgt med ultralyd, hvis der er mistanke om, at kræften har spredt sig til halsens lymfeknuder. Ultralydsscanning er en hurtig og smertefri undersøgelse. Du kan læse mere om ultralydsscanning her:

Ultralyd

MR-scanning af halsens lymfeknuder

I visse tilfælde vælger lægen at foretage en MR-scanning af knuden og halsens lymfeknuder. MR-scanning bruger lægerne til at planlægge eventuel strålebehandling. Du kan læse mere om, hvordan en MR-scanning foregår her:

MR-scanning

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Alt om kræft i munden

Mundhulekræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.