Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for livmoderkræft

Hvis du har symptomer på kræft i livmoderen, vil den praktiserende læge som regel starte med at foretage en gynækologisk undersøgelse. Derefter får du en henvisning til en speciallæge i gynækologi.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Den første undersøgelse er en almindelig gynækologisk undersøgelse, for at lægen kan se, om skeden, livmoderen, blæren og endetarmen er normale.

Lægen vil specielt føle efter, om livmoderen har en normal størrelse, og om der er tegn på kræft uden for livmoderen.

Hvis der er mistanke om kræft, skal din praktiserende læge skrive det på henvisningen til speciallægen.

Du skal herefter indkaldes inden for 6 dage (hverdage) til yderligere undersøgelser.

Gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning

Den gynækologiske speciallæge foretager en ultralydsscanning af livmoderen via skeden for at måle slimhindens tykkelse. Undersøgelsen med ultralyd gør ikke ondt. Nogle gange supplerer lægen med en vand eller gel-scanning, som er en ultralydsscanning, hvor lægen sætter et lille kateter op i livmoderhulen og sprøjter vand eller gel ind i livmoderen. Dette gør det nemmere at se f.eks. polypper.

Vævsprøve fra livmoderslimhinden

Det kan kun afgøres, om der er tale om kræft ved at undersøge væv fra livmoderslimhinden i mikroskop. Livmoderkræft kan ikke afsløres ved screening for kræft i livmoderhalsen eller ved en almindelig gynækologisk undersøgelse.

Man kan få taget en vævsprøve på flere forskellige måder:

Vævsprøve ved 'udsugning'

Via et lille kateter, som føres op gennem livmoderhalsen, suges væv ud fra livmoderen. Du kan få foretaget vævsprøven ambulant. De fleste kvinder oplever udsugningen som ubehagelig, og det kan være ledsaget af kraftige menstruationslignende smerter.

Risikoen for komplikationer ved udsugningen er uhyre lille. Der kan opstå betændelse i dagene efter indgrebet, hvilket vil vise sig som smerter, alment ubehag, udflåd og forhøjet temperatur.

Vævsprøve via kikkert

Du kan også få taget en vævsprøve ved, at lægen fører en lille kikkert op i livmoderen via skeden og livmoderhalsen – kaldet hysteroskopi. Denne undersøgelse kan laves i lokalbedøvelse eller under fuldt bedøvelse med et almindeligt hysteroskop, som især bruges, hvis der er brug for fjernelse af en polyp eller større biopsier.

Vævsprøve ved udskrabning

Udskrabning er en tredje metode til at tage vævsprøve fra livmoderen. Metoden benyttes dog ikke så meget længere, fordi den ofte kræver indlæggelse og fuld bedøvelse.

Tegning af en udsugning fra livmoderens slimhinde

Ved en udsugning vil lægen tage et sug fra livmoderens slimhinde med et sugekateter. En undersøgelse af vævsprøven under mikroskop kan afsløre, om der er tale om kræft eller ej.

Svar på vævsprøve efter cirka 1 uge

Vævsprøven fra livmoderen bliver sendt til nærmere undersøgelse. I mikroskopet kan lægen se, om der er kræftceller tilstede, og i så fald hvilken type kræft det drejer sig om. Der går som regel 1 uge, før du får svar, da vævet skal forarbejdes på forskellig måde, inden det kan undersøges i mikroskopet.

Måling af kræftknuden før operation

Før operation bliver man undersøgt med ultralydsscanning. Lægen kan ved scanningen måle størrelsen af kræftknuden og undersøge, om sygdommen er vokset dybt ind i livmoderens muskulatur, eller om kræften har spredt sig til andre organer.

Undersøgelse for spredning

Har lægen mistanke om, at sygdommen har spredt sig, kan det være nødvendigt med supplerende undersøgelser.

Det kan være ultralydsscanninger og CT-, PET/CT eller MR-scanninger. Det vil typisk være MR-scanning af bækkenet og bughulen eller CT af lunger, bækken og bughule eller helkrops-PET-CT. Læs mere om de enkelte undersøgelser:

Gynækologiske undersøgelse

Vævsprøver

Ultralydsscanning

CT-scanning

MR-scanning

Røntgenundersøgelse

Se film om hvordan en MR-scanning foregår. 7:47 min.

Se film om hvordan en MR-scanning foregår. 7:47 min.

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose, for at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Læs alt om livmoderkræft

Livmoderkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.