Gå til sygdomsliste

Opfølgningsforløb efter livmoderhalskræft

Når du har afsluttet din behandling, vil du blive tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Et opfølgningsforløb kan fortsætte op til fem år efter behandlingen. 

Hvad sker der ved møderne i opfølgningsprogrammet?

Du vil i opfølgningsperioden være tilknyttet en gynækologisk afdeling hvis du har fået ren kirurgisk behandling og også onkologisk afdeling, hvis du har fået efterfølgende kemoterapi og strålebehandling.

Ved opfølgningen efter kræftbehandlingen taler du med lægen om eventuelle symptomer og senfølger til behandlingen. Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring.

Ved symptomer, der kan give mistanke om tilbagefald af sygdommen, eller hvis du skal undersøges for senfølger, får du foretaget en gynækologisk undersøgelse og eventuelt en ultralydsscanning.

Hvis du har fået strålebehandling under din behandling, får du typisk foretaget 1-2 helkropsscanninger i opfølgningsforløbet for at undersøge, om der er tegn på tilbagefald af sygdommen.

Hvis du har senfølger kan du tale med lægen, om du skal henvises til behandling i din kommune eller på hospitalet.

I samarbejde med lægen planlægges næste opfølgning.

Det er vigtigt, at du selv holder øje med symptomer

Mellem disse opfølgninger er det vigtigt, at du selv er opmærksom på eventuelle symptomer på tilbagefald af sygdommen.

Hvis du får symptomer, som bekymrer dig, skal du ikke vente til næste planlagte besøg, men henvende dig og bede om at få din tid fremskyndet.

De enkelte afdelinger er forpligtet til at tilbyde en hurtig ambulant tid, hvis man henvender sig med symptomer.

Når du ikke længere går til opfølgning på afdelingen, skal du kontakte din egen læge ved mistanke om tilbagefald.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Blødning fra skeden eller blødning ved samleje
  • Ændret udflåd fra skeden
  • Murrende, vedvarende smerter eller tyngdefornemmelse i nedre del af maven og over lænden
  • Nyopstået hævelse af det ene eller begge ben
  • Blod i afføring eller besvær med at tisse
  • Urin- og/eller afføringsinkontinens
  • Nyopstået vejrtrækningsbesvær og tør hoste
  • Nyopstået og tiltagende træthed gennem de seneste 14 dage

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Behandling af senfølger

Ved besøgene kan lægen søge at behandle og lindre eventuelle gener opstået efter behandlingen. 
 
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du også få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler. Der kan evt. være behov for henvisning til specialiseret genoptræning eller videre behandling af følgesygdomme i en anden afdeling.   

Gode råd om at gå til opfølgning
  • Ved udskrivningen kan du spørge din læge på afdelingen, hvor tit du skal komme til opfølgning 
  • Hør også hvilke særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår 
  • Skriv ned, hvordan du har haft det siden sidste besøg, og giv denne viden videre ved opfølgningsbesøget 
  • Det er en god ide at skrive dine spørgsmål ned i forvejen 
  • Tag gerne en pårørende eller en ven med til besøgene. Det er en god støtte for mange 

Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:

Forbered dig på opfølgningsforløb

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Livet med livmoderhalskræft

Læs mere om hverdagsliv og få gode råd til at håndtere eventuelle senfølger efter behandlingen for livmoderhalskræft:

At leve med livmoderhalskræft

Læs mere om bivirkninger og senfølger og hvad der kan gøres ved dem: 

Bivirkninger og senfølger 

Kan jeg selv gøre noget? 
Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet: 

Hvad kan du selv gøre

Bekymring for tilbagefald   

Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.    
  
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.    
  
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere:   

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation  
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:  

Cancerforum.dk  


Ved tilbagefald af livmoderhalskræft

Risikoen for, at livmoderhalskræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.

Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning. 

Lokalt tilbagefald 

Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod. 

Hvis livmoderhalskræften vender tilbage, sker det oftest først til det omkringliggende væv. Det vil sige enten som en knude i eller over skedetoppen eller i vævet i bækkenet. 

Tilbagefald med spredning 

Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen til de nærtliggende lymfeknuder i bækkenet. Senere i sygdomsudviklingen kan kræften sprede sig til lymfeknuder langs hovedpulsåren (aorta) eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen. 

Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen. 

En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller. 
 
Der er forskellige muligheder for behandling. 

Undersøgelser for tilbagefald 

Hvis der er mistanke om et tilbagefald, vil du få foretaget en gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse, så lægen kan tage en vævsprøve fra det mistænkte område.  

Desuden vil du blive undersøgt med en PET/CT-scanning for at se, om der er tegn på spredning af sygdommen til andre organer. I nogle tilfælde får du også en MR-scanning. Læs mere: 

Undersøgelser for livmoderhalskræft

Kvinde går tur

For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Behandling ved tilbagefald 

Den behandling,du får ved tilbagefald af livmoderhalskræft, afhænger af, hvilken behandling du har fået i første omgang, og hvor meget sygdommen har spredt sig. Lægerne tager her også hensyn til din alder og evt. graviditetsønske. 

Tilbagefald efter kegleoperation behandles ofte med ny operation 

Får du tilbagefald efter en kegleoperation, kan du ofte blive behandlet med operation. 

Operationens omfang afhænger først og fremmest af, hvor stort kræftområdet er, men herudover tager lægen hensyn til, om du fortsat har et graviditetsønske.  

Har tilbagefaldet medført mere udbredt sygdom, bliver du tilbudt stråle- og kemobehandling. Den nøjagtige sammensætning af kemoterapien afhænger af flere forhold, herunder om du har fået kemoterapi tidligere og dit almene helbred. 

Tilbagefald efter fjernelse af livmoderen kan behandles med strålebehandling 

Ved lokalt tilbagefald af livmoderhalskræft i bækkenet kan du i nogle tilfælde blive behandlet med strålebehandling med en kombination af udvendig strålebehandling og samtidig ugentlig kemoterapi (cisplatin) og indvendig strålebehandling (brachyterapi). 

Antistofbehandling med bevacizumab ved tilbagefald eller spredning 

Ved tilbagefald af livmoderhalskræft eller ved spredning af sygdommen kan du få behandling med stoffet bevacizumab, hvis lægerne vurderer, at du vil have gavn af behandlingen. 

Antistoffet bevacizumab virker ved at hæmme en vækstfaktor, kaldet VEGF (vascular endothelial growth factor). VEGF har betydning for dannelsen af nye blodkar. Når dannelsen af nye blodkar hæmmes, kan kræftknuden ikke vokse og kræften bremses dermed. 

Du får bevacizumab som drop i en blodåre, og behandlingen gives i kombination med kemoterapi i form af paclitaxel og cisplatin eller topotecan. 

Behandlingen foregår ambulant, du går til kontrol i hele behandlingsforløbet. Behandlingen kan fortsættes så længe, den har effekt. 

Læs mere om antistoffets virkning og bivirkninger: 

Bevacizumab

Tilbagefald efter strålebehandling af livmoderhalskræft 

Ved tilbagefald efter strålebehandling kan det i enkelte tilfælde være muligt at blive opereret. Dette er en meget omfattende operation og tilbydes kun, hvis kræftområdet er lokaliseret til livmoderhalsen alene eller lægen vurderer, at kræften kan fjernes i sundt væv. 

Afhængigt af hvor tilbagefaldet sidder, kan det i andre tilfælde være muligt at få supplerende strålebehandling.  

Lindrende behandling 

Hvis sygdommen er meget udbredt, kan du få lindrende behandling med kemoterapi, der indeholder flere forskellige typer cellegifte. Behandlingen kan mindske udviklingen af sygdommen i en periode.  

Har du smerter og blødningstendenser - og ikke tidligere har fået strålebehandling - er det muligt at få en kort serie lindrende strålebehandling. 

Behandling af metastaser 

Hvis en kræftsygdom spreder sig til andre steder i kroppen, kaldes det metastaser. Metastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform, hvilket har betydning for behandlingen. Livmoderhalskræft kan sprede sig til lungerne og sjældent til lever og knoglerne. 

Læs om behandling af metastaser her: 

Kræft der har spredt sig til lungerne: 

Lungemetastaser

Kræft der har spredt sig til leveren: 

Levermetastaser

Kræft der har spredt sig til knoglerne 

Knoglemetastaser

Hvis kræften ikke forsvinder

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes. 

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente. 


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft – forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft