Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter kræft i skeden

Efter strålebehandling af kræft i skeden vil du blive tilbudt at gå til opfølgning, der hvor du har modtaget strålebehandlingen. Din læge på hospitalet vil i samarbejde med dig lave en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte.

I begyndelsen vil opfølgningsbesøgene være med måneders mellemrum, men med tiden vil de være ca. hvert halve år. . Du skal regne med at skulle gå til opfølgning i mindst fem år efter behandling af kræft i skeden.

Hvad sker der ved opfølgningsbesøgene?

Lægen vil foretage en gynækologisk undersøgelse for at sikre, at der ikke er kommet tilbagefald af sygdommen. Du vil også blive spurgt til eventuelle bivirkninger af strålebehandlingen, så du kan få hjælp til at afhjælpe dem.

Du vil oftest blive tilbudt en PET/CT-scanning og MR-scanning 3 måneder efter endt behandlingen for at sikre, at der ikke er kræft andre steder, som lægen ikke har kunnet se ved de første scanninger, og for at sikre, at behandlingen har været effektiv.

Du kan altid kontakte den behandlende afdeling mellem de planlagte opfølgningsbesøg, hvis der opstår nye symptomer eller bivirkninger, som du er i tvivl om.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at stille spørgsmål, tale om bekymringer og problemer med lægen. Det kan være en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:

Forbered dig på opfølgningsforløb

Vær opmærksom på kroppens signaler

Symptomer på tilbagefald i skeden kan være:

  • Kløe og svie i de ydre kvindelige kønsorganer
  • Sår, der ikke heler
  • Sår eller tumor i de ydre kvindelige kønsorganer
  • Hævede lymfeknuder i lysken
  • Almen svækkelse
  • Manglende appetit eller utilsigtet vægttab
  • Vedvarende eller nyopståede smerter ved de ydre kvindelige kønsorganer eller i lyskeregionen
  • Ændret udflåd eller blødning fra skeden
Gode behandlingsmuligheder

De fleste tilfælde af tilbagefald opstår inden for 2 år efter afsluttet behandling, og ved et lokalt tilbagefald uden spredning, er behandlingsmulighederne gode.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener (senfølger) opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller senfølger

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du også få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Hvis du har fået seksuelle problemer efter behandlingen, er det også vigtigt at gøre lægen opmærksom på det, så du kan få hjælp til det.

Læs om hverdagen under og efter behandling for kræft i skeden:

At leve med kræft i skeden

Læs om sex og kærlighedslivet efter en kræftsygdom:

Seksualitet

Patientforening for kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet:

KIU


Alt om kræft i skeden

Kræft i skeden – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning