Gå til sygdomsliste

Knoglemarvsundersøgelse

Ved en knoglemarvsundersøgelse får du taget en vævsprøve fra knoglemarven. Prøven kan afsløre, om der er kræftceller til stede i knoglemarven.

Knoglemarvsundersøgelse bruges, hvis der er mistanke om leukæmi, kræft i knoglemarven, myelomatose eller lymfeknudekræft, eller hvis der er uforklarlig mangel på blod i kroppen.

Lægerne bruger også knoglemarvsundersøgelse for at undersøge, om en kræftknude et andet sted i kroppen (f.eks. i brystet) har spredt sig til knoglemarven.

Som regel får du taget vævsprøven fra knoglemarven, ved at lægen suger lidt knoglemarv ud gennem en nål stukket ind på bagsiden af hoftebenskammen.

Indgrebet tager cirka 15-20 minutter, og inden undersøgelsen bliver du lokalbedøvet.

Fakta om knoglemarven

Blodets celler bliver produceret i knoglemarven ud fra såkaldte stamceller. 

Knoglemarven findes i knoglernes midte, især i ryghvirvler, bækken, brystben, ribben og de lange rørknogler i overarmene og lårbenet.

Ved at undersøge knoglemarven kan lægen vurdere, om produktionen af blodceller foregår normalt, og om der er celler til stede, der normalt ikke skal være i knoglemarven.

Sådan foregår en knoglemarvsundersøgelse

Du får som regel taget en prøve fra knoglemarven gennem en nål stukket ind i knoglen i bageste hoftebenskam. Gennem nålen suger lægen lidt af knoglemarven ud. Herefter bores der med den samme kanyle et lille knoglestykke ud, så lægerne kan vurdere knoglemarvens opbygning. Selve undersøgelsen tager mellem 15 og 20 minutter.

Inden undersøgelsen får du lagt en lokalbedøvelse. Du kan godt mærke, at lokalbedøvelsen bliver lagt, ligesom der kommer en kortvarig smerte, når knoglemarvscellerne bliver suget ud i nålen.

Når prøven er taget, hviler du i en stol eller seng i cirka en halv time, hvorefter du kan gå hjem.

Efter undersøgelsen kan du være lidt øm i hoftebenet i et døgns tid, men ømheden kan som regel lindres med en almindelig smertestillende tablet (hovedpinepille).

Patient får taget en knoglemarvsprøve fra hoftebenskammen

Knoglemarven producerer kroppens blodceller. Du får som regel taget en prøve fra knoglemarven med en nål stukket ind i knoglemarven i bageste hoftebenskam. Prøven tages i lokalbedøvelse. Blodcellerne bliver derefter undersøgt i mikroskop.

Læs mere om knoglemarvsundersøgelse for de forskellige sygdomme


Komplikationer er sjældne

Det er meget sjældent, at der kommer komplikationer til en knoglemarvsundersøgelse. I enkelte tilfælde kan smerterne vare lidt længere, og i meget sjældne tilfælde kan der komme en blødning inde i bækkenhulen.

Har du meget lave blodplader, er der en lidt større risiko for blødning. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt, at du får en blodtransfusion med blodplader før knoglemarvsundersøgelsen.

Du får svar på knoglemarvundersøgelsen efter en uge

Prøven fra knoglemarven bliver undersøgt på flere forskellige måder i laboratoriet. Nogle af undersøgelserne tager flere dage, og derfor går der som regel en uge, før du kan få det endelige undersøgelsesresultat.

Cellerne i knoglemarvsprøven bliver undersøgt i mikroskop, for at lægen helt præcist kan karakterisere sygdommens type og undertype.

I nogle tilfælde bliver også cellernes kromosomsammensætning (arvemateriale) undersøgt.

Læs mere om undersøgelser for kræft

Undersøgelser - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning