Gå til sygdomsliste

Hjælp fra venner og familie til børnefamilien

Tag imod tilbud om hjælp fra venner og familie under din kræftsygdom, så er der mere tid til børnene.

Jeg synes, det var rigtig svært i starten at sige ja tak til hjælp. Jeg har skullet lære det hen ad vejen. Jeg fik for nylig en besked på mobilen fra en veninde: - Jeg er lidt overskudsagtig, hvad siger du til, at jeg tager en stor gryde kylling i karry med. Det er meget lettere nu at skrive tilbage: - Skønt! Gør det endelig. Mit råd er: - Sig for guds skyld ja tak!

Kvinde 49 år, tumor i hjernestammen

Familie og venner til en kræftramt børnefamilie vil ofte gerne hjælpe til. Nogle syge forældre oplever at få tilbudt så meget hjælp, at der nærmest ikke er opgaver nok.

Andre har en omgangskreds, der har sværere ved at tilbyde hjælp, fordi man måske er bange for at blande sig.

Uanset hvordan din situation er, er det ofte op til dig og din familie at finde ud af, hvad I har brug for, og hvem der kan hjælpe jer med det.

Tag imod tilbud om hjælp

Flere vil sikkert tilbyde jeres familie hjælp, f.eks. om at komme forbi med mad eller hente børnene.

Tag endelig imod tilbud om hjælp, så det praktiske derhjemme kan blive ordnet, og du får mere tid og overskud til at være sammen med børnene. 

Nogle skal vænne sig til at modtage hjælp

Nogle oplever, at det kan være svært at tage imod hjælp. Det kan være fordi, man er vant til at klare det hele selv. Eller måske er man ikke er interesseret i, at svigermor roder rundt i ens vasketøj. 

Når mor eller far har kræft, er det ofte nødvendigt at sortere i opgaverne i hverdagen, så tiden bliver brugt på det, der er vigtigst - behandling og omsorgen for børnene.

Mange vil helst det hele selv. Men i en situation med begrænsede ressourcer kan det betyde, at man får rykket sine grænser for, hvad og hvor meget andre kan hjælpe med og skal "blande sig i".

De bedste var dem i børnehaven, som tog initiativ til, at man kunne donere et måltid til os og lægge det i fryseren i børnehaven.

Kvinde

Afklar gerne på forhånd, hvad du vil have hjælp til, og hvad du helst vil ordne selv. Så kan du melde klart ud, hvis du bliver spurgt: 

- Det med vasketøjet klarer vi selv, men du må meget gerne støvsuge eller slå græs i stedet.

Forbered dig på at tage imod hjælp

Mange oplever at blive mødt med: - Du må sige til, hvis der er noget, jeg kan gøre. Det kan være en hjælp at forberede sig på det spørgsmål:

  • Prøv at få et overblik over, hvad du har brug for hjælp til. Både små og store opgaver
  • Efterprøv om personen faktisk vil eller har overskud til at hjælpe. Du kan spørge: - Mener du det virkeligt? Ud fra svaret kan du få en fornemmelse af det
  • Spørg om, hvad han eller hun selv har af idéer til at hjælpe. Så kan vedkommende selv kan byde ind med det, som han eller hun har lyst og overskud til
  • Foreslå ellers en opgave, du tror kunne være let at gå til for personen. Det kunne være at lave en portion mad til fryseren eller at slå græsset

Der kan også være behov for at takke nej, hvis du f.eks. bliver tilbudt hjælp til børnepasning, men selv har brug for at være sammen med børnene. I stedet kan du foreslå noget andet, I har brug for hjælp til, som f.eks. rengøring eller indkøb. 

Man kan også have brug for en pause for sig selv. Her kan børnepasning være en god hjælp.

Spørg familie og venner om hjælp

Hvis dine venner og familie ikke tilbyder hjælp, kan det måske handle om, at det er svært for jeres omgangskreds at gennemskue, hvad I har mest brug for lige nu. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvilken type hjælp der kan lette jeres hverdag og selv spørge familie eller venner. 

Ligesom at det kan være svært at tage imod hjælp, er der også mange som synes, det er svært at bede om hjælp. Det kan være fordi, vi er vant til at klare det hele selv. Det kan også være fordi, at vi ikke vil belaste andre.

Nogle har en seddel hængende på opslagstavlen, hvor de skriver opgaver, de gerne vil have løst, hvis nogen tilbyder deres hjælp. 

Mennesker i din omgangskreds vil sikkert blive glade for at få mulighed for at hjælpe jer, så hold dig ikke tilbage. Du kan evt. supplere med at sige, at hvis der ikke er overskud til at hjælpe jer, må de endelig sige til, så kan du spørge en anden.

 

Jeg har min veninde, som er lærer, hun ved, hvad det handler om på seminariet, så hun ringede til min studievejleder. Min moster er bankrådgiver, så alt det, der hed økonomi, det klarede hun. Min svigermor er smaddergod til at passe børn, så hende spurgte jeg, hvad gør jeg med Martin nu?

Mor 28 år, modermærkekræft

Hvem er gode til hvad?

Det kan være en idé er at tænke over, hvem i din omgangskreds der er gode til hvad. Så kan du spørge om hjælp til noget, som du ved, de er gode til eller har særlig lyst til.

Det kan være lettere for din omgangskreds, hvis du spørger om afgrænsede opgaver. Og tilpas gerne opgaven til den, du spørger.  

Idéer til opgaver der kan foreslås til familie og venner

  • Vil du ikke komme og lave mad, mens jeg hygger med børnene? 
  • Kan du tage et par arbejdstimer i haven? 
  • Kan I komme og gøre rent i lejligheden nogle timer, mens jeg tager børnene med i biografen? 
  • Vil I passe børnene et par timer, så jeg kan hvile mig lidt?

Mulighed for at betale sig fra det praktiske?

For at få hjælp til det praktiske kan I også se på, om jeres økonomi er til, at I kan betale jer fra nogle ting. Måske kan en teenager fra vejen slå græsset eller støvsuge huset?

Mange har en forsikringsordning, hvor man får udbetalt en engangssum kaldet 'sum ved kritisk sygdom'. Spørg dit forsikringsselskab og din pensionskasse. Pengene kan f.eks. bruges til løsning af praktiske opgaver eller til en god oplevelse for familien. 

Hvad hvis jeg ikke har venner og familie, der kan hjælpe mig?

Du kan evt. spørge børnenes pædagog eller lærer, om de har et bud på nogle forældre i klassen, der kunne have overskud til at hjælpe dig med f.eks. børnepasning.

I nogle kommuner er der en 'reservebedste'-ordning, hvor reservebedsten f.eks. kan komme og passe børnene, hvis de er syge.

Du kan også undersøge, om du har ret til hjælp i hjemmet. Læs mere om dine rettigheder:

Hjælp i hjemmet


Læs mere om hjælp i hverdagen til kræftramte forældre:

Få hjælp til hverdagen


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.