Gå til sygdomsliste

Børn i kræftramte familier

Hvis far eller mor får kræft, påvirker det børnenes liv. Man kan gøre meget for at hjælpe børnene gennem en forælders kræftsygdom.

Far og søn går hjem fra skole

Børn har først og fremmest brug for omsorg og kærlighed, når mor eller far har kræft. Det er også vigtigt at holde fast i den kendte hverdag, så vidt det er muligt.

Er din far eller mor syg?

Det er forskelligt, hvordan man reagerer, hvis éns far eller mor får kræft. Uanset hvordan du reagerer, skal du vide, at du ikke behøver at stå alene med dine tanker og følelser. Du kan finde hjælp og viden her:

Hvis din far eller mor har kræft


Voksne i dit barns hverdag kan hjælpe

Fortæl de vigtigste voksne i børnenes hverdag, at du har fået kræft. Det kan f.eks. være en pædagog, lærer eller træner. Andre voksne tæt på barnet kan hjælpe og støtte under sygdommen. Husk at fortælle om sygdommen til børnene, før I fortæller det til deres omgivelser. Læs mere:

Inddrag børnenes netværk


Børns behov under sygdommen 

Når mor eller far får kræft, har børn brug for nærvær og omsorg, en forudsigelig hverdag, at tale om sygdom og behandling og hjælp til at møde andres reaktioner. Læs bl.a. gode råd fra andre kræftramte forældre og fra psykologer om, hvordan man kan støtte børn, der har en mor eller far med kræft:

Børnenes behov under sygdommen


Få hjælp til hverdagen

Mange børnefamilier har en travl hverdag. Når mor eller far får kræft, kan det derfor være en god idé at få hjælp til at håndtere hverdagen. Det kan f.eks. være at få hjælp til det praktiske, så du/I kan være sammen med børnene. Læs mere:

Få hjælp til hverdagen

"Det er Villum, der holder mig oppe!”
Kvinde med barn

 ”I begyndelsen tænkte jeg nogle gange, at det havde været nemmere, hvis jeg ikke havde haft et barn. Tanken om, at jeg skal forlade ham, er jo klart det hårdeste i mit liv. Men sådan tænker jeg faktisk slet ikke længere. Hvis ikke Villum havde været her, havde jeg jo ligget i sengen til klokken 11 hver dag. Men i stedet står jeg op med de andre for at være en del af morgenerne. Det er Villum, der holder mig oppe!” 

Sådan fortæller Camilla på 38, som er uhelbredeligt syg af kræft og ved, hun skal forlade Villum på et tidspunkt. Efter en periode i dyb sorg, hvor hun lukkede sig inde, har hun nu besluttet sig for at få det bedste ud af sin tid. Du kan læse Camillas historie her:

"Jeg accepterer, at jeg skal dø fra min søn"

Anette savnede hjælp til sine døtre
Børn i kræftramte familier

Anette er mor til to piger på 9 og 14 år. I 2019 blev hun ramt af brystkræft.

I en artikel beskriver hun, hvordan sygdommen rammer hele familien. Hun fortæller om at forandre sig, og hvordan angsten for at miste påvirker hendes to piger.

Hun fortæller også, at hun savnede hjælp udefra til at tage de svære samtaler med børnene:

"Jeg ville ønske, man havde mere fokus på børn i sorg. At man kunne give noget efteruddannelse til lærere og pædagoger og klæde dem på til at løse opgaven. At man kunne starte nogle grupper op for børn, der har syge forældre. At man på hospitalerne havde en sygeplejerske - eller what ever - til at tage de her børnesamtaler". 

Du kan læse hele historien her:

"Jeg skal bare se, om du trækker vejret, mor"

Læs mere om at hjælpe børn, der bliver pårørende

Pjece til fagfolk:

"Når far eller mor får kræft" - inspirationskatalog til lærere og pædagoger i grundskolen (pdf)

Håndbog til kræftramte familier. Bogen indeholder praktiske anvisninger til familier med hjemmeboende børn:

"Når far eller mor får kræft - En arbejdsbog til kræftramte familier

Læs alt om børn, unge og kræft:

Børn og unge


 
Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.