Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kost og kræft

Usund kost er én af de vigtigste årsager til kræft i tyk- og endetarm, der er en hyppig kræftform i Danmark.

Usund kost er én af de vigtigeste årsager til kræft i tyk- og endetarm, der er en hyppig kræftform i Danmark.

Tyk- og endetarmskræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark.

Den mad du spiser har især betydning for udvikling af kræft i de organer maden kommer i kontakt med:

Tyk- og endetarmskræft

Kræft i mavesækken

Kræft i mund, svælg og strubehoved

Typer af mad der gør din risiko for at få kræft mindre

  • Grøntsager og frugt – giver mindre risiko for kræft i munden, svælg og strubehoved.
  • Fuldkorn og mejeriprodukter – giver mindre risiko for tyk- og endetarmskræft.

Typer af mad der gør din risiko for at få kræft større

  • Forarbejdet kød som pålæg og pølser – øger risikoen for tyk- og endetarmskræft og mavekræft.
  • Kød fra firbenede dyr som gris og okse – øger risikoen for tyk- og endetarmskræft.
  • Salt – store mængder saltkonserverede fødevarer øger risikoen for mavekræft.
Anja Olsen, forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse, fortæller om sin forskning i kost, gener og miljø, og hvordan vores livstil har indflydelse på kræftsygdomme.

Anja Olsen, forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse, fortæller om sin forskning i kost, gener og miljø, og hvordan vores livstil har indflydelse på kræftsygdomme.

Hvis du er kræftpatient, må du ikke tabe dig

Hvis du er kræftpatient, skal du være særligt opmærksom på at spise mad, der sikrer, at du ikke taber dig. Hvis du har en god appetit og ikke taber dig, kan du følge kostrådene på disse sider. Men hvis du kun har lille appetit eller taber dig, er det vigtigt at se bort fra de almindelige kostråd og i stedet spise mad, der er rig på proteiner og kalorier.

Læs mere om kost til kræftpatienter

Fup&Fakta om mælk

Forskningen viser ingen sammenhæng mellem mælk og brystkræft eller kræft i æggestokkene. Men måske øger store mængder risikoen for prostatakræft. Til gengæld forebygger mælk og mejeriprodukter sandsynligvis kræft i tyk- og endetarm.

Læs mere om mælk og kræft

Kilde:

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report 2018.

 

Kig efter Fuldkornslogoet

Fuldkornslogoet sikrer dig en vare med masser af fuldkorn.

Lær mere om fuldkorn