Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar om HPV-vaccination

  • Hvem kan blive vaccineret mod HPV?

    HPV-vaccinen er med i børnevaccinationsprogrammet, og alle børn kan blive gratis vaccineret, når de fylder 12 år, frem til de fylder 18 år. Siden 2009 har piger kunnet blive gratis HPV-vaccineret. Drenge har kunnet blive gratis HPV-vaccineret siden 2019, hvor det blev et tilbud til drenge født 1. juli 2007 eller senere. Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis. Alle andre skal også selv betale for HPV-vaccinen, hvis de gerne vil have den.

  • Kan drenge blive vaccineret?

    Drenge født 1. juli 2007 og derefter kan blive vaccineret gratis, fra de fylder 12 år, og indtil de fylder 18 år.

    Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis.

    HPV kan forårsage analkræft og kønsvorter hos mænd. Ved at vaccinere drenge mod HPV beskytter man dem derfor mod analkræft, der skyldes HPV. Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer nemlig peniskræft og mundsvælgkræft. Det forventes, at HPV-vaccinen også kan beskytte mod disse kræftformer.

  • Er det for sent at blive vaccineret, hvis man har haft sex?

    Det er bedst at blive HPV-vaccineret før seksuel debut, men også seksuelt aktive voksne kan have gavn af vaccinen. Effekten af vaccination falder dog, jo ældre man er. Snak med din læge, hvis du overvejer at blive vaccineret. Lægen skriver en recept på vaccinen, som du skal købe på apoteket. HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft og 90 pct. af alle tilfælde af HPV-relateret analkræft. Vaccinen forventes også at beskytte mod de tilfælde af kræft i mundsvælg og penis, der er forårsaget af HPV.

  • Kan man godt få livmoderhalskræft, selvom man er blevet HPV-vaccineret?

    Ja, men risikoen er lille, hvis du er vaccineret før seksuel debut. HPV-vaccination beskytter nemlig imod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Dvs. at der er nogle HPV-typer, som vaccinen ikke beskytter imod. Derfor er det stadig vigtigt, at HPV-vaccinerede kvinder deltager i regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen (screening).

  • Skal man screenes for livmoderhalskræft, hvis man er vaccineret mod HPV?

    Ja, det er stadig vigtigt at blive tjekket regelmæssigt for livmoderhalskræft (screening), for HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct. mod livmoderhalskræft. Alle kvinder får en invitation til screening for livmoderhalskræft fra de fylder 23 år. Tilbuddet fortsætter, til man fylder 64 år.

  • Hjælper det at blive vaccineret, hvis man har celleforandringer på livmoderhalsen?

    Nej. Vaccinen er forebyggende og beskytter ikke mod allerede opståede celleforandringer, men den kan beskytte mod nye celleforandringer. Det afhænger af, hvilken type HPV, der er årsag til de aktuelle celleforandringer. Undersøgelser tyder på, at kvinder, der har fået en kegleoperation, kan have gavn af HPV-vaccination. Derfor anbefaler nogle gynækologer vaccination efter en kegleoperation. Der er dog fortsat sparsom viden på området, og kvinden skal selv betale for at blive vaccineret.

  • Hvem kan få HPV, og hvor almindeligt er det?

    HPV smitter ved seksuel kontakt. De fleste seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange. Oftest forsvinder infektionen af sig selv – ligesom en forkølelse gør.

  • Er der bivirkninger ved HPV-vaccinen?

    De mest almindelige bivirkninger efter HPV-vaccination er de samme som efter andre vaccinationer, nemlig ømhed, rødme og hævelse der, hvor man er blevet stukket og hovedpine. Nogle får også kortvarige influenzalignende symptomer, såsom feber, træthed, svimmelhed og kvalme.

  • Hvor længe virker vaccinen?

    De første vaccinationer blev givet i 2002, så man har kunnet følge vaccinen siden da. Foreløbigt tyder det på, at effekten er varig, og at det derfor ikke er nødvendigt at blive revaccineret.

  • Hvad koster vaccinen (hvis man selv skal betale)?

    Gardasil 9 er gratis i børnevaccinationsprogrammet. For andre koster den ca. 1.200 per stik. Prisen kan afhænge af, hvor du køber vaccinen. Medlemmer af Sygeforsikringen Danmark kan få 50 pct. tilskud til HPV-vaccinen – uanset forsikringspakke.
    OBS: Nogle lægepraksisser opkræver et gebyr for at vaccinere, hvis vaccinen er selvbetalt. Det gælder altså ikke vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet.
    Gebyret er på ca. 150 kr. for voksne og 100 kr. for børn og unge under 17 år. Det er op til det enkelte lægehus, om de tager gebyr for at vaccinere eller ej.