Gå til sygdomsliste

Hvad er HPV?

HPV (Human Papillomavirus) er en meget almindelig virus, der smitter ved seksuel kontakt. De fleste seksuelt aktive vil blive smittet med HPV én eller flere gange i løbet af deres liv. Kondom beskytter ikke tilstrækkeligt mod HPV, da virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor er der også risiko for smitte ved seksuel berøring.

Hvad er HPV?

I langt de fleste tilfælde går HPV væk af sig selv igen, men i nogle tilfælde kan smitte udvikle sig til forstadier eller kræft

Der findes mere end 100 forskellige typer HPV. Cirka 15 af dem kan forårsage kræft i form af livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer (vulvacancer), mundsvælgkræft og peniskræft. 2 HPV-typer er årsag til kønsvorter. HPV er hvert år skyld i ca. 810 tilfælde af kræft i Danmark og ca. 12.000 tilfælde af kønsvorter.

HPV er en virus, der overføres seksuelt. Nogle kalder den en seksuel forkølelse, men modsat forkølelse giver den ingen symptomer. Kondom forhindrer ikke fuldstændigt smitte med HPV, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor kan man også blive smittet blot ved seksuel berøring.

HPV-smitte giver ikke symptomer

Man kan ikke mærke, at man er smittet med HPV, fordi en HPV-infektion ikke giver symptomer, ligesom en forkølelse. Der findes ingen behandling mod infektion med HPV, men hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Kroppen bekæmper nemlig selv langt de fleste HPV-infektioner – ligesom den bekæmper en forkølelse.

I nogle tilfælde kan HPV-infektionen blive kronisk og udvikle sig til kræft eller kønsvorter. Det er dog ikke de samme HPV-typer, der er årsag til kræft og kønsvorter. Den bedste måde at beskytte sig mod HPV er at blive vaccineret som barn, altså inden man risikerer at blive udsat for smitte med HPV.

Kræft og kønsvorter (kondylomer)

Det er ikke de samme typer HPV, der er årsag til kræft og til kønsvorter, og der er ikke større risiko for at udvikle kræft, hvis man har eller har haft kønsvorter. Hvis man har kønsvorter, der kommer igen, kan det dog være tegn på, at kroppen har sværere ved at bekæmpe virus. Derfor kan det være sværere for kroppen at komme af med de HPV-typer, der er årsag til kræft, hvis man bliver smittet med dem.

Kønsvorter er små knopper, hvis overflade ligner blomkål. De er typisk 2-10 mm store og findes på huden eller slimhinden. Hos mænd ses kønsvorter oftest på forhuden og penisskaftet og hos kvinder på de ydre skamlæber, skeden eller på livmoderhalsen. Kønsvorter kan også findes i urinrøret og omkring mellemkødet og endetarmen. I sjældne tilfælde kan kønsvorter sidde på læbe, tunge eller i mundslimhinden.

Kønsvorter ser ofte skæmmende ud og kan give anledning til kløe, smerter og blødning.

HPV-vaccination beskytter mod kræft og kønsvorter

HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod 7 HPV-typer, der kan give kræft. De 7 typer er årsag til op mod 90 pct. af de kræftformer, der skyldes HPV. Vaccinen beskytter også mod 2 HPV-typer (HPV 6 og 11), der er årsag til 90 pct. af alle tilfælde af kønsvorter.

 

Ring til en rådgiver

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.