Gå til sygdomsliste

HPV-vaccination og bivirkninger

Al medicin kan give bivirkninger - det gælder også vacciner. Bivirkningerne ved HPV-vaccinen er de samme som ved andre vacciner.

Som ved andre vacciner, også dem i børnevaccinationsprogrammet, kan der opstå bivirkninger såsom rødme, hævelse, kløe eller ømhed, der hvor man er blevet stukket. Nogle får kortvarige influenzalignende symptomer.
Som regel kommer man sig hurtigt over symptomerne uden behandling. Der kan i sjældne tilfælde opstå mere alvorlige bivirkninger som f.eks. allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer, der også ses ved andre vacciner. Generelt optræder bivirkninger ved både medicin og vacciner forholdsvis hurtigt. Der er derfor ikke umiddelbart grund til at forvente sene bivirkninger efter HPV-vaccination.
Se Lægemiddelstyrelsens video, om hvordan man overvåger bivirkninger

Hvis du oplever bivirkninger

Ved udgangen af 2021 er der indberettet 2.870 mistanker om bivirkninger ved vaccinen. Det svarer til, at 0,4 pct. af de vaccinerede har indberettet en bivirkning, som de formoder er forårsaget af vaccinen. 0,2 pct. kategoriseres som alvorlige.

De formodede bivirkninger kan lige så vel være opstået tilfældigt i tiden efter, man er blevet vaccineret.

Hvis man har mistanke om en bivirkning, skal den anmeldes til Lægemiddelstyrelsen af den læge, man er blevet vaccineret hos.

Man kan også selv anmelde det til Lægemiddelstyrelsen på:
meldenbivirkning.dk

Lægemiddelstyrelsen fortæller her, hvordan man overvåger bivirkninger

 

Ring til en rådgiver

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.