Gå til sygdomsliste

HPV og kræft hos kvinder

HPV kan give livmoderhalskræft, men også andre kræftformer hos kvinder skyldes HPV. Nemlig kræft i skeden og i de ydre kønsorganer (vulvacancer), analkræft og mundsvælgkræft. Hvert år rammes ca. 1.000 kvinder af disse kræftsygdomme, hvoraf ca. halvdelen skyldes HPV. Hvert år bliver ca. 4.000 kvinder behandlet for kønsvorter.

Kræftformer hos kvinder som skyldes HPV

HPV kan give flere kræftformer hos kvinder

HPV er meget almindelig, og de fleste seksuelt aktive kvinder smittes med HPV én eller flere gange i livet. HPV-infektioner er hyppigst blandt unge. Heldigvis forsvinder HPV-infektionen oftest af sig selv, ligesom kroppen klarer en forkølelse, men i sjældne tilfælde kan en HPV-infektion udvikle sig kræft eller kønsvorter.

HPV-vaccination beskytter mod kræft og kønsvorter

HPV-vaccinen beskytter mod op mod 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i de ydre kønsorganer (vulvacancer) og analkræft og forventes også at beskytte imod mundsvælgkræft. HPV-vaccinen beskytter desuden mod 90 pct. af alle tilfælde af kønsvorter.

Det er ikke de samme typer HPV, der giver kønsvorter og kræft. Kønsvorter er små knopper, hvis overflade ligner blomkål. De er typisk 2-10 mm store og findes på huden eller slimhinden. Hos kvinder ses de oftest på de ydre skamlæber, skeden eller på livmoderhalsen. Kønsvorter kan også findes i urinrøret og omkring mellemkødet og endetarmen. I sjældne tilfælde kan kønsvorter sidde på læbe, tunge eller i mundslimhinden. Hvert år bliver ca. 4.000 kvinder behandlet for kønsvorter.

Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft rammer ca. 342 kvinder om året i Danmark – også unge kvinder: Halvdelen er under 50 år. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt, men mange døjer også med en række senfølger såsom problemer med vandladningen, hævede ben (lymfødem) og tarmproblemer pga. strålebehandlingen. Behandlingen kan også medføre tidlig overgangsalder og gøre det svært eller umuligt at få børn efter behandlingen. Livmoderhalskræft skyldes HPV.
Hvis man bliver HPV-vaccineret som 12-årig og deltager i de regelmæssige tjek for celleforandringer (screening), fra man fylder 23 år, så er man rigtig godt beskyttet imod livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft

Video med overlæge og ph.d. Pernille Tine Jensen

Overlæge, ph.d. Pernille Tine Jensen fortæller om livmoderhalskræft: symptomer, undersøgelser og behandling.

Analkræft

Hvert år får ca. 100 kvinder analkræft. Langt de fleste tilfælde af analkræft skyldes HPV. Sygdommen er hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Analkræft

Kræft i skeden og de ydre kønsorganer (vulvacancer)

Hvert år får ca. 30 kvinder i Danmark kræft i skeden. 119 får kræft i de ydre kønsorganer (vulvacancer). Cirka halvdelen af tilfældene skyldes HPV.

Kræft i skeden

Vulvacancer

Mundsvælgkræft

I Danmark rammes ca. 360 kvinder hvert år af mundsvælgkræft (kræft i mundhule, tunge, svælg og mandler). En del tilfælde skyldes HPV. De øvrige skyldes typisk længerevarende forbrug af alkohol og tobak.
Mundsvælgkræft ses oftest på mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Mundhulekræft

Kræft i svælget

Vaccinerede kvinder skal stadig gå til screening

HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct. mod livmoderhalskræft. Derfor er det vigtigt at følge de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen. Formålet med screening er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.

I Danmark inviteres alle kvinder mellem 23 og 64 år til screening hos deres praktiserende læge, hvor de får taget en celleprøve fra livmoderhalsen.

Screening for livmoderhalskræft

 

Ring til en rådgiver

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.