Gå til sygdomsliste

Hvad er kræft i tyndtarmen?

Kræft i tyndtarmen er en sjælden sygdom, som oftest opstår opadtil i tolvfingertarmen. Kræft i tyndtarmen kan være specifikke kræfttyper som GIST og neuroendokrine tumorer, som opstår i tyndtarmens slimhinde. Behandlingen afhænger af, hvilken type kræft der er tale om.

Her får du et kort overblik over tyndtarmskræft med links til mere viden:

Om tyndtarmen

Tyndtarmen er den del af mavetarmkanalen, der forbinder mavesækken og tyktarmen. Tyndtarmen er omkring seks meter lang og ligger stærkt slynget i midten af bughulen. Tolvfingertarmen er den øverste del af tyndtarmen, som sidder lige efter mavesækken. Den midterste del hedder jejenum og den nederste del af tyndtarmen hedder ileum. Læs mere:

Om tyndtarmen

Årsager til kræft i tyndtarmen

Årsagen til kræft i tyndtarmen er oftest ukendt, men kroniske betændelsestilstande i tarmen og høj alder kan muligvis være årsag til, at man udvikler tyndtarmskræft. Læs mere:

Årsager til kræft i tyndtarmen

Illustration af mavetarmkanalens organer

Tyndtarmen er omkring seks meter lang og ligger stærkt slynget i midten af maven. Læs om tyndtarmens funktioner her.

Symptomer på kræft i tyndtarmen og tolvfingertarmen

Symptomerne på kræft i tyndtarmen og tolvfingertarmen er ofte meget sparsomme og uspecifikke i starten. Senere i et sygdomsforløb kan der opstå mavesmerter, at man bliver hurtigt mæt, opkastninger, nedsat appetit, vægttab og blodmangel. Der kan også opstå blødning fra tolvfingertarmen, som vil vise sig som blodigt opkast eller sort afføring.

Symptomer på tyndtarmskræft

Undersøgelser og diagnose

Knuder i tyndtarmen kan være både godartede og ondartede. Diagnosen kræft kan først stilles, hvis en vævsprøve fra knuden er undersøgt i mikroskop, og resultatet viser, at der er kræftceller til stede.

Valg af undersøgelse kan afhænge af, hvor i tyndtarmen knuden sidder. Her kan du læse om undersøgelser og om de forskellige typer kræft, som kan opstå i forskellige typer celler i tyndtarmen:

Undersøgelser og diagnose ved kræft i tyndtarmen

Behandling af kræft i tyndtarmen

Behandling af kræft i tyndtarmen eller tolvfingertarmen afhænger af, hvilken type kræft, der er tale om, og hvor i tyndtarmen den er lokaliseret. Behandling er ofte operation, men kan også være strålebehandling, kemoterapi eller medicinsk behandling. Læs mere:

Behandling af kræft i tyndtarmen

Den nye hverdag

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for tyndtarmskræft, og efter behandlingen er færdig. Her kan du bl.a. læse om, hvordan man lærer at leve med en stomi, om kost, familieliv – og også om reaktioner og følelser efter et kræftforløb.

Hvis du har fået stomi, skal du vænne dig til den – uanset om den er midlertidig eller permanent. Det tager tid at lære at passe stomien. Læs mere:

At leve med tyndtarmskræft

Kontrol efter behandlingen

Når du har afsluttet din behandling for kræft i tyndtarmen, bliver du tilbudt at møde til kontrol eller opfølgning på hospitalet. Kontrollen foregår ambulant, det vil sige at du ikke skal indlægges.

Kontrol eller opfølgning efter tyndtarmskræft

Statistik

Tyndtarmskræft opstår hos cirka 130 personer om året i Danmark. Sygdommen er mest almindelig hos personer over 50 år. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.

Statistik om tyndtarmskræft

Alt om kræft i tyndtarmen:

Tyndtarmskræft - forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende