Gå til sygdomsliste

  • TEMA

    Kræftfri, men ikke rask

    Mere end halvdelen af alle kræftpatienter oplever senfølger


Kræftplan V og senfølger

Ofte er det først, når din kræftbehandlingen er kommet lidt på afstand, at dine følelsesmæssige og fysiske senfølger viser sig.

I 2025 vil der være 400.000 kræftoverlevere i Danmark, og halvdelen oplever fysiske eller psykiske senfølger efter kræft.

Derfor arbejder Kræftens Bekæmpelses for, at en national strategi for senfølger bliver en del af Kræftplan V, der kommer i 2025.

 

Senfølgeindsats i Kræftplan V

I Kræftens Bekæmpelse lægger vi os politisk i selen for, at senfølger bliver en vigtig del af den kommende Kræftplan V.

Læs formandens ord her


Læs tre patienters beretning om livet med senfølger


- Der mangler ressourcer til os patienter

Kaj Bøgeholt Larsen blev ramt af tarmkræft i 2016. Efter operationen og kemobehandling blev Kaj opereret i hjertet, da han oplevede hjerteflimmer. Lægerne kan ikke udelukke, at det kan skyldes kemobehandlingen. 

Læs Kajs historie

- Angsten overtog, og jeg var bange for dø

Efter Nicklas Bertram Olesen blev raskmeldt for testikelkræft, spandt hans tanker ud af kontrol. De første otte måneder frygtede han for tilbagefald og blev ekstremt depressiv.

Læs Nicklas' historie

Jeg tudbrølede første gang, jeg fik strømperne på

I 2009 får Signe Damgaard konstateret kræft i livmoderen. Operationer fjerner livmoder, æggestokke og meget lymfevæv. Nu er kompressionsstrømper og et forandret sexliv fast del af hverdagen.

Læs Signes historie


Frygt for tilbagefald


Kilde: Mette Harpsøe Engel, psykolog og leder af Kræftrådgivningen i København

Kilde: Mette Harpsøe Engel, psykolog og leder af Kræftrådgivningen i København


Skal lære mig selv at kende igen


Mens Sarah er i behandling, kan alle se, hun er syg. I takt med at håret vokser ud, og hun mere og mere ligner sig selv, ånder omverdenen lettet op – alt er godt, Sarah er rask og skal ud at leve livet.

Men inde i Sarah er der ikke godt. Læs Sarahs historie her: 

Jeg skal lære mig selv at kende igen

Sarahs råd til pårørende

Bliv ved med at række ud - også lang tid efter sygdommen. Hør Sarahs råd til pårørende til tidligere kræftpatienter i videoen (1:14 min.).

Sarah fik kræft i 2018 og er nu kræftfri:


- Jeg har været under kontrol og opsyn i så lang tid. Og så lige pludselig, så skal jeg finde ud af resten selv. 
Jeg ville ønske, der stod nogen og samlede én op. Det gør der bare ikke.


PODCAST: "Hvorfor er jeg ikke bare glad?"


- Jeg burde være taknemmelig for at få lov til at leve. Så hvorfor er jeg ikke bare glad? 

Det spørgsmål stiller 44-årige Stine Ramlyng sig selv på daglig basis – ligesom rigtig mange andre tidligere kræftpatienter. For selv om man som Stine har fået beskeden ’du er kræftfri’, er man ikke nødvendigvis rask. 

Men er det egentlig normalt at have det sådan? Og hvordan kommer Stine godt videre? Det spørgsmål taler hun hudløst ærligt med psykolog og rådgivningsleder Mette Harpsøe Engel om i Kræftens Bekæmpelses nye podcast ’Kræftfri – men ikke rask’. Hør podcasten her:

Podcast: Kræftfri, men ikke rask


Hjælp til at hoppe af 'bekymringstoget'


Objektivt set er lav risiko for, at kræften vender tilbage. Alligevel oplever mange bekymringer og tanker, som er ødelæggende for livskvaliteten. Professor Bobby Zachariae har fået to bevillinger fra Knæk Cancer til at udvikle metoder, der kan hjælpe med at håndtere frygt for tilbagefald. Læs mere om dem her:

Kræftoverlevere får hjælp til at håndtere frygt for tilbagefald


"Som en sky, der hænger over mig"


For tre år siden fik Mads Holm Iversen diagnosen nyrekræft. Han var 46 år gammel og far til tre drenge. Heldigvis er han kræftfri i dag, og han er igennem de første to år, så han føler nu, at hans fremtidsudsigter er gode. Men frygten er der konstant, og værst er det i tiden omkring kontrolscanningerne.

Det er en sky, der hænger over mig


Personlige beretninger om senfølger


Nærbillede af Henrik der har haft kræft i tungen og lever med senfølger

Kunne hverken spise eller tale


I 2018 fik Henrik Randløv Jørgensen kræft i tungen. Det blev begyndelsen på et år med kræftbehandling ad to omgange, hvor strålebehandlingerne var de hårdeste. I dag er kræften væk, men Henrik lever fortsat med senfølger.

Til sidst kunne jeg hverken spise eller tale

nærbillede af Conni som døjer med senfølger efter strålebehandling i underlivet

Fik kronisk diarré


Conni døjer med senfølger efter strålebehandling i underlivet for 20 år siden. Hun har oplevet et sundhedsvæsen, der ikke kunne hjælpe hende, indtil hun omsider fik kontakt til en senfølgeklinik i Aarhus.

’Jeg vidste præcist, hvor de offentlige toiletter lå i Roskilde’

nærbillede af charlotte der oplever senfølger

Måtte selv tage ansvar


Da Charlotte var færdigbehandlet for lungekræft, savnede hun en kræftkoordinator. Ingen i sundhedssystemet interesserede sig for hendes senfølger eller øvrige udfordringer.

'Det føltes som at blive kastet ud foran et godstog'

Kvinde foran en hæk

Håber på et mirakel


Smerterne i muskler og led er der hele tiden - som en konstant og uønsket følgesvend, der råber højere, hvis Julie laver for meget. 

Senfølger: ’Jeg håber stadig, at der er et mirakel derude et sted’

to billeder af en unge kvinde med kræft

Kommer aldrig til at gå igen


I dag overlever fire ud af fem børn deres kræftsygdom. Men forskning viser, at mange børn får både psykiske og fysiske senfølger af behandlingen.

’Jeg overlevede kræften to gange - men kommer aldrig til at gå igen’

mand med trillebør i en have

Ændret stemme og smagssans


Anders mærker stadig følgerne efter behandlingen for kræft i svælget. Udover at stemmen er forandret, oplever han, at ting ikke smager, som de gjorde før. 

Anders fandt falsk tryghed på nettet

nærbillede af bente som døjer med senfølger efter kræft

Lymfødem, smerter og træthed


Bente er kræftfri, men behandlingen har sat sine spor. Lymfødem i bryst, arm og hånd, føleforstyrrelser i fingrene, smerter i leddene og træthed betyder, at Bentes liv i dag er et andet end før, hun blev syg.

Senfølger: ’Jeg er stadig Bente – bare på en anden måde’

nærbillede af heather der oplevede senfølger efter sit kræftforløb

Måtte selv finde hjælp til angst


Efter sin operation for tarmkræft kunne Heather knap gå 400 meter og kæmpede med dødsangst. - Jeg er virkelig ikke typen, der brokker mig, men det her var for meget at stå alene med, siger hun.

’Jeg måtte selv finde hjælp til genoptræning og til min angst’

ung kvinde ligger i en hospitalsseng

Stinne kæmper med fordøjelsen


Stinne lever med senfølger efter en operation, hvor en kræftsvulst og en halv meter af tyktarmen blev fjernet. - Min mave er ofte hård, og det giver en ubehagelig fornemmelse, fortæller hun:

’Det tog lang tid at vænne mig til den stomi’


Bivirkninger og senfølger


Bivirkninger opstår i forbindelse med selve kræftbehandlingen og forsvinder normalt igen, når behandlingen er slut. Senfølger er derimod mere varige gener og kan være både fysiske og psykiske. De kan nogle gange opstå længe efter, behandlingen er slut. Find viden om senfølger og  hjælp til at håndtere dem:

Bivirkninger og senfølger

Senfølgerforeningen


Senfølgerforeningens vision og overordnede mål er at styrke, støtte og vejlede kræftpatienter til at kunne håndtere et hverdagsliv med senfølger.

Læs om foreningen her:

Senfølgerforeningen


Viden om senfølger


mikrofon

Nyheder om senfølger - følg med løbende


I Kræftens Bekæmpelse støtter vi forskning i senfølger og oplyser om både udfordringer og udviklingen på området. Følg med her, hvor vi samler nyheder specifikt om senfølger:

Nyheder om senfølger efter kræft

Senfølger ændrede Karstens liv


Karsten lever med senfølger efter kræft og har været nødt til at ændre sit liv betydeligt. I videoen fortæller han, hvordan planlægning og det at tale med andre i samme situation har hjulpet.


Billede af forsiden til rapporten Helbredt - men ikke rask

Rapport om senfølger


I rapporten "Helbredt, men ikke rask" beskriver Kræftens Bekæmpelse og Senfølgerforeningen de hyppigste senfølger hos kræftpatienter og kommer med otte anbefalinger, som kan mindske og lindre dem. 

'Helbredt - men ikke rask'

forside til rapporten efter din kræftbehandling

Pjece til patienter om senfølger


Pjecen indeholder viden om opfølgningsforløb, senfølger, tilbagevenden til hverdag og arbejdsliv og inspiration til, hvordan man kan styrke krop og psyke efter kræft. Den guider desuden til muligheder for rådgivning.

'Efter din kræftbehandling'

hospitalsgang

Artikel: Nyt redskab


Danske læger har udviklet et redskab til at finde patienter, der har brug for hjælp til senfølger efter endetarmskræft. Det er resultatet af forskning, som Kræftens Bekæmpelse støttede i 2007 - og som fik en gruppe oversete patienter frem i lyset:

De oversete kom frem i lyset


Overblik over nuværende og kommende senfølgeklinikker


Der eksisterer i øjeblikket otte senfølgeklinikker i Danmark. Følg linket for få overblik over de nuværende senfølgeklinikker i Danmark og senfølgeklinikker, der er på vej:

Nuværende og kommende senfølgeklinikker

danmarkskort

Tre nationale forskningscentre for senfølger


I 2018 blev der for Knæk Cancer-midler etableret tre nationale forskningscentre for senfølger. Centrene skal give os ny viden om, hvordan vi opsporer, forebygger og behandler senfølger efter kræft.

Nationalt Forskningscenter for Senfølger til Kræft i Bækkenorganerne

Nationalt Center for Brystkræftsenfølger

Nationalt Center for Senfølger hos kræftoverlevere (CASTLE)


Debatindlæg


nærbillede af direktør i kræftens bekæmpelse jesper fisker

Senfølger skal prioriteres


I debatindlægget argumenterede Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, for, hvorfor et sundhedsudspil fra regeringen burde styrke og ensrette senfølgebehandlingen.

Debat: Kom nu, politikere, grib chancen!

Pernille Slebsager, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse

Ser fire mulige veje at gå


Pernille Slebsager, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, kommer i dette debatindlæg med fire mulige veje at gå for at hjælpe de mange kræftpatienter, der lever med senfølger.

150.000 har senfølger efter kræft

Charlotte Hammer, næstformand for Senfølgerforeningen

Tilfældig og forskellig


Senfølgeklinikkerne synes tilfældigt finansieret, og der er forskel på, hvordan regionerne varetager deres ansvar, siger Senfølgeforeningens Charlotte Hammer.

Behandling af senfølger efter kræft er tilfældig


Indsatsområder


Kræftens bekæmpelse anbefaler


Læs her om Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til, hvordan der kan skabes en bedre senfølgeindsats:

Holdningspapir: Senfølger efter kræft 

Nationalt samarbejde


Kræftens Bekæmpelse har sammen med Senfølgerforeningen, Danish Comprehensive Cancer Center og tre nationale forskningscentre for senfølger skabt et nationalt samarbejde for Knæk Cancer-midler med visionen, at flere får et godt liv efter kræft:

Bedre viden om senfølger 

Senfølgerforeningen


Senfølgerforeningens vision og overordnede mål er at styrke, støtte og vejlede kræftpatienter til at kunne håndtere et hverdagsliv med senfølger.

Læs om foreningen her:

Senfølgerforeningen

Det mener Kræftens Bekæmpelse om senfølger

Kræftens Bekæmpelse mener, at senfølgeindsatsen i Danmark skal styrkes. I dag er både viden på området og hjælp til de patienter, som oplever senfølger efter kræft, mangelfuld og tilfældig. Læs mere her:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om senfølger