Gå til sygdomsliste

Undersøgelser ved brystkræft hos mænd

Du blive undersøgt med mammografi og ultralyd, hvis der er mistanke om, at du har fået brystkræft.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Først vil lægen vil undersøge brystet grundigt for at mærke knuden og føle efter, om lymfeknuderne i armhulerne er hævede. Derefter vil man som regel få en mammografi og en ultralydsundersøgelse af begge bryster og armhuler.

Mammografi

En mammografi er en røntgenundersøgelse af brystet. 

Ved mammografien presses brystet så fladt som muligt mellem to plader. Der tages to røntgenbilleder af hvert bryst. Selve undersøgelsen tager kun et par minutter. Billederne vurderes af speciallæger, såkaldte radiologer. 

Ultralydsundersøgelse

Ud over mammografien vil lægen også lave en ultralydsundersøgelse af brysterne og armhulerne for at vurdere, om der er tale om en væskefyldt cyste eller en solid knude i brystet.

Hvis du skal have taget en vævsprøve (biopsi), bruger lægen også ultralyd for præcis at kunne ramme det væv, der skal tages en prøve fra. Læs mere om, hvordan det foregår: 

Ultralydsscanning af brystet

Hvis lægen sender dig til undersøgelse for kræft

Det kan være chokerende at blive henvist til en kræftundersøgelse. Det er vigtigt, at du husker på, at det ikke er sikkert, at du har kræft.

Henvist til kræftpakke – hvad nu?

Vævsprøve

Man kan kun afgøre, om en knude er godartet eller ondartet ved at undersøge en vævsprøve fra den i et mikroskop. Derfor tager lægen en prøve fra knuden. Det kaldes en celleprøve, vævsprøve eller en biopsi. Det kan gøres på flere måder, nemlig ved hjælp af finnålsbiopsi, grovnålsbiopsi eller ved at fjerne hele knuden.

Hvis lymfeknuderne ved ultralydsscanning ser forandrede ud, vil du også få taget en celleprøve (finnålsbiopsi) af lymfeknuderne for at afgøre, om brystkræften har spredt sig til lymfeknuderne.

Finnålsbiopsi

Ved en finnålsbiopsi stikker lægen en tynd nål ind i knuden og suger nogle celler ud. Det gør ikke mere ondt end at få taget en blodprøve. Cellerne bliver undersøgt i mikroskop.

Grovnålsbiopsi

Ved grovnålsbiopsi bruges en tykkere nål, så man kan tage en større vævsprøve. Dette foregår i lokalbedøvelse.

Vævsprøve – biopsi

Fjernelse af hele knuden kan være nødvendigt

Det kan være nødvendigt at fjerne hele knuden for at stille den endelige diagnose. Det kan gøres ved en lille operation i lokal eller fuld bedøvelse, alt efter hvor stor knuden er, og hvor den sidder.

Undersøgelse af celle- og vævsprøver i mikroskop

Prøverne fra knuden bliver undersøgt i mikroskop, hvor man ud over at stille diagnosen også undersøger, hvor ondartede kræftcellerne er. Det kaldes malignitetsgraden (grad af ondartethed).

Der kan gå op til en uge, før du får svar på, om knuden er godartet eller ondartet.

Knuden undersøges for, om den er østrogenfølsom

De fleste brystkræftknuder hos mænd er følsomme over for det kvindelige kønshormon østrogen.

Derfor undersøger man, om knuden er følsom over for østrogen. Hvis det er tilfældet, siger man, at kræften er 'østrogen receptor positiv'. Man bliver også altid testet for, om den fjernede kræftknude er HER2-positiv. Dette har betydning for behandlingen af sygdommen.

Supplerende undersøgelser

Hvis vævsprøven viser, at der er tale om kræft, skal man igennem flere undersøgelser for at finde ud af, om kræften har spredt sig. Der kan blive tale om røntgenundersøgelser af lungerne, forskellige blodprøver og eventuelt en PET/CT-scanning.

Læs mere:

Røntgenundersøgelse

PET/CT-scanning

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

En knude i brystet vil altid blive opereret væk, hvis der er usikkerhed om, hvorvidt den er godartet eller ondartet. Jo tidligere man ved, om der er tale om kræft, desto bedre er chancerne for at blive helbredt.

Læs alt om brystkræft hos mænd:

Brystkræft hos mænd – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning