22-10-2019

Indvielse: Forskningscenter skal mindske ulighed i kræft

Den 22. november 2019 indviedes Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft. Selv om stadig flere overlever kræft, så har socialt sårbare patienter ikke haft samme gavn af udviklingen.
Selv om stadig flere overlever kræft, så har socialt sårbare patienter ikke haft samme gavn af udviklingen. Og uligheden ser ud til at blive større og større. Foto: Tomas Bertelsen

Har du en lang uddannelse bag dig? Tjener du godt, og bor du sammen med en partner? Ja så er dine chancer for at klare dig godt igennem et kræftforløb bedre, end hvis du bor alene, har en kort uddannelse og er lavtlønnet. 

Det viser en lang række undersøgelser, og det er den ulighed, som Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft, COMPAS, skal arbejde for at mindske.

Nogle gange handler det om at give nogle patienter noget mere for, at alle i sidste ende får det samme.

Susanne Dalton, leder af Dansk Forskningscenter i Lighed i Kræft

Centret er etableret med penge fra blandt andet Knæk Cancer-indsamlingen i 2018, og bliver i dag indviet med et symposium på Sjællands Universitetshospital, hvor centeret hører til. Til indvielsen taler blandt andet Morten Sodemann speciallæge på Odense Universitetshospital og forfatter til bogen: ’Sårbar, det kan du selv være’. 

Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Susanne Dalton, leder centeret, og hun glæder sig over, at der nu kommer større fokus på den sociale slagside i kræft. 

- For alle kræftformer er overlevelsen steget siden slutningen af 1980’erne, og det er jo virkelig godt. Men for nogle kræftformer, blandt andet tyktarmskræft, er det sådan, at de 20 pct. rigeste nu overlever meget bedre, mens de 20 pct. fattigste har haft en langt mere begrænset forbedring i kræftoverlevelsen, siger professor og overlæge Susanne Dalton.

- Den potentielle gevinst ved dette center er stor. Hvis man kan forbedre overlevelsen hos de dårligst stillede patienter, vil det forbedre kræftoverlevelsen i Danmark betragteligt, siger Susanne Dalton, leder af Dansk Forskningsenter for Lighed i Kræft

Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft bliver forankret i Region Sjælland, mens forskningen vil finde sted landet over. 

Der er allerede seks konkrete temaer, som skal belyses. Blandt andet vil forskerne se nærmere på, hvordan man kan tænke nyt i forhold til arbejdsrutinerne på afdelingerne, hvordan man kan støtte patienterne gennem komplekse behandlingsforløb, bakke patienterne op i en sundere livsstil, forberede dem bedst muligt til behandlingen samt sikre en mere lige adgang til rehabilitering og palliativ behandling. 

- Nogle gange handler det om at give nogle patienter noget mere for, at alle i sidste ende får det samme. Rigtig mange patienter kan klare sig selv, og det er fint. Men måske skal man sætte ind med ekstra hjælp til ham, der ikke siger så meget og helst bare vil hjem hurtigst muligt. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi gør det bedst muligt for alle grupper af patienter, fortæller Susanne Dalton. 

Forskning i samarbejde med patienterne

Det er helt essentielt for det kommende arbejde, at patienterne inddrages, og at løsningerne udvikles i tæt samarbejde med dem og sundhedspersonalet. Det skal hjælpe til at finde ud af, hvor forskelsbehandlingen opstår og på at tænke nyt i forhold til de ting, som bidrager til den sociale ulighed. 

- Den potentielle gevinst ved dette center er stor. Hvis man kan forbedre overlevelsen hos de dårligst stillede patienter, vil dette kunne forbedre kræftoverlevelsen i Danmark betragteligt. Centeret angriber problemet med social ulighed på en nytænkende og kreativ måde og har en stærk og bred tilgang til et ellers meget overset problem, siger Susanne Dalton.

Indvielse af COMPAS – Dansk forskningscenter for Lighed i Kræft

Tirsdag den 22. oktober kl. 14.30 – 17.45

Sjællands Universitetshospital

Rådmandsengen 5

4700 Næstved

Konferencelokalerne, Stråleterapien på 1. sal

Det går pengene til

Knæk Cancer er TV 2 og Kræftens Bekæmpelses fælles kampagne for at oplyse om kræft og samle penge ind til kræftsagen. 

På detgaarpengenetil.dk kan du læse mere om de næsten 300 projekter, som er sat i gang – eller snart vil blive det med penge fra Knæk Cancer-indsamlingerne.

Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

Af Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm Sidst ændret: 22.10.2019