Gå til sygdomsliste

Hvad er spiserørskræft?

Spiserørskræft er en kræftsygdom, der opstår i spiserøret. Det første symptom på kræft i spiserøret er som regel besvær med at synke – først fast føde, senere også blød kost og flydende føde.

Her får du et kort overblik over spiserørskræft med links til mere viden:

Illustration om spiserørskræft: Hvad er sposerørskræft?

Spiserøret er opbygget af flere lag muskler, der gør det elastisk, så det kan trække sig sammen, når man skal synke maden.

Årsager til spiserørskræft

De vigtigste årsager til kræft i spiserøret er rygning, alkohol og fejlernæring (over- og undervægt). Læs mere om mulige årsager:

Årsager til spiserørskræft

Synkebesvær kan være tegn på spiserørskræft

De hyppigste symptomer på spiserørskræft er synkebesvær med en fornemmelse af, at maden sidder fast i brystet samt brændende smerter i mellemgulvet og vægttab. Læs mere:

Symptomer på spiserørskræft

Undersøgelser for spiserørskræft

Ved mistanke om spiserørskræft, vil man først få lavet en kikkertundersøgelse (en gastroskopi) af spiserøret. Gennem kikkerten kan lægen også tage en vævsprøve, som kan vise, om der er kræftceller til stede. Læs mere om undersøgelserne her:

Undersøgelser for spiserørskræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

Man kan først få stillet diagnosen spiserørskræft, hvis en vævsprøve af knuden (patologisvaret) har vist, at der er tale om kræftceller. Spiserørskræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. 'Planocellulære kræftknuder' og 'Adenokarcinomer' er undertyper af spiserørskræft. Læs mere:

Diagnose og stadieinddeling af spiserørskræft

Behandling af spiserørskræft

Hvis det er muligt, fjernes spiserørskræft ved operation. I de fleste tilfælde får man kemoterapi kombineret med strålebehandling før operationen.

Er operation ikke mulig, får man tilbudt strålebehandling, ofte i kombination med kemoterapi.

Behandling af spiserørskræft

Få gode råd til at tackle hverdagen med spiserørskræft

Spiserørskræft giver ofte synkebesvær. Det er derfor almindeligt, at patienter med spiserørskræft taber sig og bliver afkræftede. Læs mere om nedsat appetit og vægttab. Læs også om bl.a. familieliv, arbejde og reaktioner på et kræftforløb.

At leve med spiserørskræft

Opfølgning efter behandlingen er afsluttet

Efter du er færdig med behandling for spiserørskræft, bliver du tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet. Opfølgning efter operation for spiserørskræft foregår ikke nødvendigvis ens på forskellige hospitaler i Danmark.

Opfølgning efter spiserørskræft

Hvis kræften vender tilbage

Risikoen for, at spiserørskræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Læs her om symptomer på tilbagefald og mulighederne for behandling, hvis spiserørskræft kommer igen.

Tilbagefald ved spiserørskræft

Spiserørskræft i tal

Spiserørskræft opstår hos cirka 510 personer om året i Danmark. Sygdommen er mest almindelig hos personer i 70-årsalderen. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.

Statistik om spiserørskræft

Mere viden om spiserørskræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om spiserørskræft.

Links om spiserørskræft

Læs alt om spiserørskræft

Spiserørskræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.