Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Opfølgning efter lymfekræft i huden

Efter endt behandling for lymfekræft i huden vil du blive tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

patient hos læge. modelfoto.

Ved opfølgningsbesøgene er det vigtigt, at du får spurgt om de ting, der bekymrer dig, og at du taler åbent med lægen om de problemer, du måtte have.

Når behandlingen er slut, vil du blive tilbudt en række regelmæssige opfølgningsbesøg på den afdeling, hvor du fik behandling. Hvor ofte du vil skulle til disse opfølgningsbesøg afhænger af din sygdom og behandlingsresultatet.

Formålet med opfølgning efter behandling af lymfekræft i huden er at:

  • holde øje med tegn på, om kræften skulle være vendt tilbage
  • behandle bivirkninger og senfølger efter den behandling, du har været igennem
  • forebygge komplikationer og sikre at din livskvalitet bliver så god som mulig
  • vurdere muligheder for forbedret behandling. 
Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen. 

Hvad sker der ved opfølgningsbesøg?

Ved besøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer, gener eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen. 

Hvis der skulle være mistanke om tilbagefald, får du foretaget flere undersøgelser, som f.eks. blodprøver og scanninger.  

Spørgsmål til lægen  

Ved opfølgningsbesøgene er det vigtigt, at du får spurgt om de ting, der bekymrer dig, og at du taler åbent med lægen om de problemer, du måtte have.  

Skriv gerne ned, hvordan du har haft det siden sidste besøg, og giv denne viden videre til din læge.   

Gør opmærksom på symptomer eller gener  

Det er vigtigt at gøre lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring.   

Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.  

Behandling af bivirkninger eller senfølger  

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det kan f.eks. være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen, som lægen kan søge at behandle og lindre.  

Gode råd om kost, livsstil og hjælpemidler 

Ved besøgene kan du også få råd om kost, livsstil og hjælpemidler, hvis du har behov for det. Der kan evt. være behov for henvisning til specialiseret genoptræning eller videre behandling af følgesygdomme i en anden afdeling.  

Vurdering af behandling 

Ved opfølgningsbesøgene har lægen også mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende. Hvis du har fået en ny type behandling (forsøgsbehandling), er det ligeledes vigtigt for lægen at notere sig, om alt er forløbet som planlagt, eller om behandlingen kræver ændringer.

Læs mere om bivirkninger og senfølger og hvad der kan gøres ved dem: 

Bivirkninger og senfølger 

 Kan jeg selv gøre noget? 

Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet: 

Hvad kan du selv gøre 

Bekymring for tilbagefald 

Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.   

Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.  

Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere: 

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation 

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum: 

Cancerforum.dk 

Behandling ved tilbagefald af lymfekræft i huden  

Risikoen for, at lymfekræft i huden vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man har fået tidligere i forløbet. Hvis kræften vender tilbage, efter man har afsluttet behandlingen, er der flere behandlingsmuligheder.   

Hos en del kommer kræften igen, men sker det som regel i huden. I så fald kan du få gentaget behandlingen eller få en ny type behandling, end du har fået tidligere i form af en medicinsk behandling rettet direkte mod forandringerne i huden.  

Hos enkelte spreder sygdommen sig til lymfeknuderne, og i mere sjældne tilfælde kan den også sprede sig til f.eks. milt eller knoglemarv. Sygdommen er vanskeligere at behandle, hvis kræften har spredt sig til andre organer. Hvis kræften ikke kan fjernes, kan man få lindrende behandling af symptomerne.  

Læs mere om lokal og medicinsk behandling her:  

Behandling af lymfekræft i huden  

Hvis kræften ikke forsvinder 

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes. 

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente. 

Læs mere: 

Hvis kræften er kommet igen 

At leve med uhelbredelig kræft

Læs alt om lymfekræft i huden

Lymfekræft i huden – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende