Gå til sygdomsliste

Kort om kræft under graviditet

Kræft under graviditet er sjældent. En gravid kvinde med kræft kan godt få et rask barn, og det er også muligt at få nogle typer kræftbehandlinger under graviditeten. Moderkagen beskytter som regel barnet mod sygdommen.

Scanningsbillede af et foster hænger på et køleskab, en kvinde står i baggrunden af billedet.

Hvis man er gravid og får kræft, kræver behandlingen omhyggelige overvejelser og planlægning for både moderen og barnets sikkerhed.

De typer kræft, der typisk opstår under en graviditet, er også de typer kræft, der hyppigst opstår hos yngre kvinder.

De hyppigste kræftformer er modermærkekræft, livmoderhalskræft og brystkræft. Man ser også kræft i hjernen og centralnervesystemet. Mindre hyppigt ses kræft i skjoldbruskkirtlen og lymfekræft.

Barnet er som regel beskyttet af moderkagen

Hvis man er gravid og har kræft, kan man godt få et rask barn, og man kan også få nogle typer kræftbehandling under graviditeten.

Moderkagen fungerer som et filter og forhindrer som regel spredning af kræftcellerne til barnet. Nogle typer kræft (f.eks. modermærke-, lunge-, blod og lymfekræft) kan i ekstremt sjældne tilfælde sprede sig til moderkagen. 

Tal med speciallægen om risiko og fordele ved undersøgelser og behandlinger 

Ved kræft under graviditet er det vigtigt, at man via sin egen læge bliver henvist til hospitalets tværfaglige team af læger, der er specialister inden for fødsler, nyfødte børn og kræftbehandling. Det er speciallægerne, der kan informere dig om risiko og fordele ved de forskellige undersøgelser og behandlinger.

Kræft hos gravide kvinder er sjældent, men specialisterne på området hælder mere og mere til, at det er bedst for mor og barn ikke at fremskynde fødslen, men i stedet undersøge og behandle for kræftsygdommen trods graviditeten.


Læs også:

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at blive gravid på flere måder. Efter behandling for kræft anbefales det som regel, at der går 2-3 år, inden man forsøger at få børn. Læs om kræftbehandling og fertilitet:

Kræftbehandling og evnen til at få børn


Læs alt om kræft under graviditet

Kræft under graviditet - forside

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende