Gå til sygdomsliste

Forstadier til analkræft

Celleforandringer er ikke kræft - det er forstadier, der kan udvikle sig til kræft. Her kan du læse om symptomerne på forstadier til analkræft, og hvordan man undersøger og behandler det.

Der er øget risiko for at udvikle forstadier til analkræft og analkræft, hvis man får immunnedsættende behandling, eller hvis man tidligere har haft HPV-relaterede sygdomme. 

Hiv-inficerede mænd, der har sex med mænd har højest risiko for at udvikle forstadier til analkræft og analkræft. Kvinder, der har haft forstadier til kræft eller kræft i livmoderhalsen, vulva eller skeden har også øget risiko. 

Forstadier til analkræft giver ikke altid symptomer, men kan vise sig som analkløe, smerte, et ujævnt område, misfarvning af huden eller blødning. 

Diagnose med high-resolution anoskopi (HRA)

Forstadier til analkræft kan som regel hverken ses eller føles ved undersøgelse af anus/endetarmen. 

For at kunne se eventuelle forstadier pensler lægen ved HRA med eddike i endetarmsåbningen. I områder med forstadier vil eddiken farve slimhinden hvid, så lægen kan tage en vævsprøve og stille diagnosen. HRA foregår i lokalbedøvelse. 

Undersøgelse med HRA kan diagnosticere forstadier til analkræft, og behandling af forstadier kan nedsætte risikoen for udvikling til analkræft.  

Behandlingen af forstadier til analkræftcancer  

Behandlingen af forstadier til analcancer afhænger af antal og størrelse af forandringerne. Der findes forskellige typer behandling, hvor man enten får fjernet forstadierne kirurgisk eller med laserbehandling. Derudover kan man få påsmurt forskellige typer kræftbehandling. Ved alle behandlinger er det almindeligt at skulle have behandling igen. 

Hvis man udvikler analkræft er behandlingen primært kemoterapi og -strålebehandling.  

Forebyggelse af analkræft inkluderer HPV-vaccination, helst før seksuel debut, og ved øgt risiko undersøgelse af celler fra analkanalen, evt. HPV-test og henvisning til high-resolution anoskopi (HRA) ved abnorme fund og derefter behandling af forstadierne. 

HPV-vaccine beskytter mod analkræft og forstadier

Forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning viser, at HPV-vaccinen mindsker risikoen for analkræft og svære forstadier til sygdommen. Risikoen er mindsket med op til 70 pct. blandt kvinder, der er vaccineret, før de fyldte 17 år.

Du kan læse nyheden her:

HPV-vaccine beskytter mod kræft i endetarmsåbningen


Læs mere om forstadier til kræft:

Forstadier til kræft (forsiden)


 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud