Gå til sygdomsliste

Ung med kræft

Hvert år får 1.400 unge i alderen 18-39 år konstateret kræft. Langt de fleste kommer godt igennem forløbet, men mange oplever også, at det påvirker ungdomslivet og det tidlige voksenliv med uddannelse, rejseplaner, venner, kærester og måske familielivet med børn.

Vi er ikke specielt specielle – men så alligevel lidt. Vi er nemlig ikke børn, og vi er ikke voksne voksne – vi er unge. Dermed står vi i nogle andre problematikker, end man gør som netop barn eller voksen. Vores liv er først rigtigt ved at starte, vi er ved at finde vores egne ben at stå på – både fagligt og personligt. Derfor er det vigtigt at få noget hjælp til at takle det, der er svært som ung.

Sara, 30 år, brystkræft, gruppeleder i Ung kræft Aarhus
Bestil håndbogen her

’Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?’ udleveres på landets kræftafdelinger til patienter mellem 18-39 år. Du kan også bestille håndbogen i Kræftens Bekæmpelses webbutik.

Lige fået beskeden: Du har kræft

For mange unge vil kræftdiagnosen være meget uventet, fordi det ligger langt væk i bevidstheden, at man kan blive alvorligt syg som ung.

Der kan melde sig mange tanker og følelser på banen efter sådan en besked. Nogle oplever situationen som meget kaotisk. Andre bliver lettede over endelig at have noget at forholde sig til efter at have været syg i en længere periode, uden at kende årsagen.

Nogle synes, at de tænker meget klart og fokuseret, andre har svært ved at samle tankerne – og det kan veksle.

Der er gode idéer til, hvordan du griber det videre forløb an i den gratis guide:

Fuck. Jeg har fået kræft. Hvad nu?

Behandling og indlæggelse på hospitalet

Når man får stillet sin kræftdiagnose, får man også en individuel behandlingsplan. Hvilken type behandling man skal have, og over hvor lang tid den foregår vil især afhænge af, hvilken type kræft man har, men også en række andre faktorer.

Det kan være en god idé at spørge på hospitalet efter særlige tilbud til unge kræftpatienter. På nogle hospitaler er der personale, som er uddannet til at tage sig særligt af unge kræftpatienter, ligesom der kan være sengestuer og mødesteder, som er specielt indrettet til unge.

Børn efter behandling?

Nogle typer kræftbehandling kan gøre det svært eller umuligt at få børn. Derfor er det vigtigt, at man både som mand og kvinde taler med sin læge om fertilitet, inden de begynder i kræftbehandlingen, også selvom du ikke har en kæreste.

Kvinder kan få frosset æggestokke og æg ned, og mænd kan få frosset sæd ned – inden behandlingen går i gang. På den måde, har man fortsat muligheden for at kunne få børn, også langt ude i fremtiden, selvom éns fertilitet skulle blive påvirket af behandlingen. 

Venner, kærester og familie

Du kan overveje, om det kunne være en hjælp at få støtte fra andre. Om man trives bedst med at få den støtte fra sin nære familie, og venner, der kender én godt, eller hellere vil møde andre i samme situation, er forskelligt.

Ungkræft

I Ung kræft kan du komme i kontakt med andre unge, der har eller har haft kræft. Her kan man møde nogen, der på egen krop har oplevet, hvad det vil sige at få kræft som ung.

Ungkræft

Der er også mulighed for at opsøge professionel hjælp, hvis det vil være rart at tale med og få støtte fra en neutral person, som ikke er følelsesmæssigt involveret i din situation. Det kan f.eks. være gennem Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller på Kræftlinjen:

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud

Du kan også tale med din læge om mulighederne for at få en henvisning til en psykolog via sygesikringsordningen.

Unge ligger i en cirkel

Ung kræft har grupper i hele Danmark, hvor du kan mødes med andre kræftpatienter. 

Tag ikke orlov, men meld dig syg

Sørg for at få en lægeerklæring, og meld dig syg på studiekontoret så hurtigt som muligt. Så har du nemlig mulighed for at få tillægsklip – altså SU i længere tid. Lad være med at droppe ud, så har du ikke ret til at få SU længere.

Økonomi og rettigheder

I den gratis guide fra Ung Kræft finder du et overblik over de muligheder, du har – hvad enten du går i skole, studerer eller har/søger et job. Hvis reglerne er svære at overskue, kan du altid få hjælp hos socialrådgivere og studievejledere.

I guiden kan du også læse om dine muligheder for at få økonomisk støtte og juridisk hjælp, forsikring ved rejser, og hvordan du søger tilskud til medicin og psykologhjælp.

Det kan også ansøge om Kræftens Bekæmpelses legat på 4.000 kroner, som er et skattefrit engangsbeløb, der uddeles til kræftpatienter og pårørende.

Kræftens Bekæmpelses legat

18-årig kvinde fortæller:
Billede af kvinden i artiklen

'Jeg vil leve mit liv som alle andre unge', siger Sascha, der har været i kræftbehandling i 12 år.

Artikel fra medlemsbladet tæt på kræft


Læs alt om børn, unge og kræft: 

Børn og unge - forsiden


 

Rådgivning

Her kan du få rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Netværk for unge med kræft

Ung kræft

Ung kræft skaber mødesteder for unge mellem 15 og 39 år.

Ung kræft