Gå til sygdomsliste

Screening for tarmkræft

Alle borgere mellem 50 og 74 år tilbydes screening for tarmkræft hvert andet år. Invitationen til screening kommer med posten sammen med et prøve-sæt, så man selv kan tage en afføringsprøve.

Hvert år får ca. 5.000 personer kræft i tyk- eller endetarmen. Det er en af de største kræftsygdomme i Danmark. Tyktarmskræft forekommer først og fremmest hos personer over 50 år. Og hyppigheden af sygdommen stiger efter de 50 år.

Med screening kan sygdommen opdages i tidligt eller som forstadier i form af polypper. Det giver bedre mulighed for behandling og helbredelse. Blod i afføringen kan være tegn på tarmkræft. Med screening undersøges for "usynligt blod", altså blod, der kan afsløres i en afføringsprøve, men ikke kan ses med det blotte øje.

Du får et prøvesæt med posten og skal selv tage en afføringsprøve. Prøven skal sendes til undersøgelse på et laboratorium. Hvis der findes blod i afføringen, bliver du tilbudt en kikkertundersøgelse af tarmen. Blod i afføringen behøver ikke at være tegn på tarmkræft, men det er ikke normalt at bløde fra tarmen. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt nærmere.

”Den lille prøve har reddet mit liv”
Nærbillede af kvinde som blev reddet af screening for tarmkræft

Karen-Anke har tusind ting i tankerne, da brevet med det lille test-kit lander i postkassen en novemberdag i 2018.

Hun og hendes mand står lige foran en dejlig ferie, så hun smider brevet i en håndtaske og glemmer alt om det.

Den handling kunne let have kostet hende livet. For da hun to måneder senere finder brevet og test-kittet i tasken og får det sendt ind, er svaret desværre, at der er blod i afføringsprøven.

Heldigvis for Karen-Anke var hun blandt de 60 pct., der får sendt prøven ind og dermed opdager kræften i tide. Du kan læse hele Karen-Ankes historie her:

”Den lille prøve har reddet mit liv”

På din regions hjemmeside kan du læse mere om screening for tarmkræft:

Region Nordjylland

Region Midtjylland

Region Syddanmark

Region Sjælland

Region Hovedstaden

Læs mere om screening for tarmkræft:

Sådan foregår undersøgelsen

Fordele og ulemper