Gå til sygdomsliste

Fuld af liv - banner

Alkohol og kræft

Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.

Alkohol og kræft

Alkohol øger risikoen for mindst 7 forskellige kræftformer


Mindst 1.100 årlige kræfttilfælde

Hvert år får mindst 1.100 danskere kræft som følge af alkohol. Det svarer til næsten 3 % af alle kræfttilfælde.

Alkohol er af Verdenssundhedsorganisationen WHO klassificeret som ’sikkert kræftfremkaldende’. Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages, og undersøgelser viser, at selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft.

Det spiller tilsyneladende ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus – risikoen for kræft er den samme. Forskning viser, at det altid kan betale sig at skære ned, hvis forbruget af alkohol er for stort.

Alkohol øger den kræftfremkaldende virkning af tobak

Alkohol og rygning forstærker hinandens kræftfremkaldende effekter i forhold til risikoen for kræft i mundhule, svælg, strube og spiserør. Det betyder, at en person, der drikker meget og samtidig ryger, har en risiko for disse kræftformer, der er endnu større end blot risikoen ved alkohol og risikoen ved rygning lagt sammen.

Alkohol øger risikoen for kræft, fordi:

  • Alkohol danner kræftfremkaldende nedbrydningsprodukter
  • Alkohol forstærker virkningen af andre kræftfremkaldende stoffer
  • Alkohol påvirker de kvindelige kønshormoner
  • Alkohol ændrer omsætningen af folat i kroppen

Læs mere om alkohol og kræft  på denne underside af Cancer.dk:

 

Folder om Fuld af liv

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag kampagnen ‘Fuld af liv’, der skal bidrage til at udsætte unges alkoholdebut, reducere alkoholindtaget og skabe en sundere alkoholkultur blandt unge i Danmark.

Hent vores folder her