Gå til sygdomsliste

Anbefalinger til den palliative indsats

Kræftens Bekæmpelse arbejder for at sikre en værdig og godt forløb for kræftpatienter, hvor helbredelse ikke er mulig. Her kan du se Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til den palliative indsats på kræftområdet.

Patient og pårørende holder i hånden

Kræftens Bekæmpelse vil sikre bedre palliation til kræftpatienter
På baggrund af den foreliggende viden om den palliative indsats på kræftområdet i Danmark har Kræftens Bekæmpelse udviklet en række anbefalinger, der er afgørende for at sikre kræftramte en kvalificeret indsats i den sidste tid.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler
  • Mere systematik og planlægning af det palliative forløb
    Nogle patienter med palliative behov oplever at blive afsluttet fra hospitalet uden en plan for det videre forløb. Ofte sker der derfor ikke en systematisk overlevering, når behandlingen afsluttes. Kræftens Bekæmpelse mener, at planlægning og koordinering af den sidste tid er en væsentlig forudsætning for at sikre værdighed og et godt forløb for patienter og pårørende. Der er derfor et stort behov for, at de mange involverede sundhedsaktører samarbejder om de enkelte forløb. 
  • Særligt fokus på sårbare målgrupper og pårørende
    Undersøgelser har vist, at der er social ulighed i kræft, også når det gælder den palliative indsats. Mange ældre kræftpatienter, der er kortuddannede og bor alene, vil derfor have gavn af en mere intensiv og håndholdt indsats. En tovholder som er bindeled mellem de forskellige sundhedsaktører vil for eksempel kunne hjælpe med at koordinere indsatsen og på den måde støtte patienten i forløbet. Ligeledes er pårørende og børn også grupper, som skal have et særligt fokus.
  • Mere uddannelse af personale og kompetenceudvikling
    For at sikre kræftpatienter den mest kvalificerede indsat er det nødvendigt, at sundhedspersonalet er klædt på til opgaven. Kræftens Bekæmpelse har derfor i en årrække arbejdet for, at der etableres en dansk speciallægeuddannelse i palliation. Det er desuden vigtigt, at der undervises i palliation på de forskellige sundhedsfaglige grunduddannelser, samt at allerede uddannet personalet gennem efteruddannelse får de rette kompetencer til at arbejde med palliation. Eksempelvis er det vigtigt, at sundhedspersonalet har kompetencer til at kunne tage en nødvendig og svær samtale med patienter og pårørende om ønsket til deres sidste tid.
  • Indførsel af nationale kvalitetsstandarder og forskning
    For at kunne måle på kvaliteten af den palliative indsats i kommunerne, er det nødvendigt med nationale kvalitetsstandarder. Det er derfor vigtigt, at disse fastsættes. På tilsvarende vis er det vigtigt med nye viden indenfor området, hvorfor forskning i palliation bør prioriteres nationalt. 

Læs mere om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener og gør på området.