Gå til sygdomsliste

Om kokkene bag opskrifterne

Kræftens Bekæmpelses opskrifter er lavet af dygtige kokke og diætister. Nogle opskrifter er lånt fra kogebøger, men mange er lavet særligt til os. Her kan du læse om de kokke, der har lavet vores opskrifter.

Louisa Lorang
Om kokkene

Louisa Lorang er kok og kogebogsforfatter. Du kan finde mange af Louisas enkle og lækre opskrifter her på siderne.

- Jeg elsker simpel mad med masser af smag. Jeg er tilhænger af grøn mad. Selv i et kødmåltid er jeg vild med at komme ekstra grøntsager i. Selvfølgelig fordi det er sundt, men bestemt også fordi det giver både smag og saft. Jeg elsker rene råvarer og bruger sjældent forarbejdede råvarer, men alligevel er min mad er ofte hurtig at lave og meget nem at gå til.

Louisas tip til god mad:

- Smag altid maden ordentligt til ved at bruge surt, sødt, salt og bittert, når du laver mad. Både når appetitten er stor og lille er det vigtigt, at man er tilfreds i munden. Umami er den 5. grundsmag, der findes i f.eks. kød, gamle oste og soja. Den er også vigtig for at blive tilfreds efter et måltid.

 

Se alle opskrifter af Louisa Lorang

Jens Jepson
Om kokkene

Jens Jepson er køkkenchef hos Kræftens Bekæmpelse. Jens har arbejdet som kok på stjernerestauranter i København og London, og har været køkkenchef på Dansk Design Center. Jens Jepson er født i Sverige, og hans svenske baggrund mærkes også af og til på den mad, han laver. Du kan finde flere af Jens’ lækre opskrifter her på siderne.

- Jeg prøver at lave enkel mad – men gerne med et lille twist. Jeg bruger så vidt muligt sæsonens råvarer. Det giver bedst mening i forhold til smag, pris og kvalitet. Jeg lægger også vægt på at bruge råvarer, der ikke er fragtet unødvendigt langt. Der bliver nok heller ikke solgt mange æbler fra Lilleø i Brasilien.

Jens’ tip til god mad:

- Generelt synes jeg, at mange overtilbereder deres mad, særligt grøntsager. Når grøntsager tages op af vandet, må de gerne stadig have lidt bid, så man kan fornemme friskheden.

Se alle opskrifter af Jens Jepson

Pia Gronemann
Om kokkene

Pia Gronemann er klinisk diætist og var tilknyttet Kræftens Bekæmpelse gennem 11 år, frem til 2013. Nu arbejder hun i kommunalt regi, hvor hun vejleder kræftpatienter. Du kan finde flere af Pias nemme opskrifter her på siderne. Pias opskrifter har et højt indhold af protein og kalorier, og er særligt til dig, der har lille appetit eller har tabt dig under sygdommen.  

- Jeg holder meget af at gøre tingene så enkle som muligt for folk. Når man er syg, er overskuddet til at lave mad ikke altid så stort. Så er det rart at få at vide, at aftensmaden godt kan bestå af rugbrødmadder og at det er ok at bruge grøntsager fra frost eller en færdigret.

Pias tip til god mad:

- Sund mad bliver let fortolket, som mad der er fedtfattig med masser af grøntsager. Sund mad, når man er syg eller småtspisende, kan sagtens være en lille omelet, en fromage eller en god kartoffelmos med smør og fløde. Det er vigtigt at huske, at behovet er anderledes når man syg.

Se alle opskrifter af Pia Gronemann