Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Unge viser bagsiden af alkohol i filmkonkurrence

26-10-2023
I den landsdækkende filmkonkurrence ’Drik mindre – oplev mere’ skal elever på 30 gymnasier lave film om, hvilken effekt alkohol kan have til fester og sociale arrangementer. Mange unge har nemlig oplevet, at alkohol kan ende med at forringe festen.
30 gymnasier lave film om, hvilken effekt alkohol kan have til fester og sociale arrangementer

Foto: Pixabay

For at inspirere unge til en festkultur, hvor alkohol ikke nødvendigvis er omdrejningspunktet, afholder Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden for 9. år i træk en filmkonkurrence. Her skal hele årgangen bruge én dag på at producere film, hvor de kommer med deres kreative bud på, hvad der sker, når fest og høje promiller blandes sammen.

For alkohol er ikke altid vejen til en sjov aften. En ny undersøgelse af Epinion foretaget på vegne af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at mange unge har oplevet, at alkohol ikke gjorde festen sjovere – tværtimod. Flere end syv ud af ti tilkendegiver, at de har oplevet, at en fest blev dårligere, fordi deres ven var for fuld, mens fire ud af fem af de 18-24-årige har oplevet, at de har drukket så meget, at de næste dag ville ønske, at de havde drukket mindre.

- Undersøgelsen taler sit eget tydelige sprog. Unge oplever, at alkohol kan have nogle meget ærgerlige konsekvenser både for dem personligt og i deres vennegruppe. Med filmkonkurrencen giver vi de unge mulighed for at sætte kreativt fokus på den festkultur, de oplever, og på, hvad der kan ske, når man bliver alt for fuld, fortæller Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 630 unge i alderen 18-24 år. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i maj-juni 2023 og er nationalt repræsentativt ift. køn, alder og region.

 Læs notatet af undersøgelsen her:

Når alkohol forringer festen

Film skabes på én skoledag

Eleverne skal i små grupper skabe deres egne film. I løbet af en skoledag skal de idéudvikle, skrive manuskript, tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad. Eleverne bliver desuden klædt på med viden om unge og alkohol, som skal danne baggrund for filmenes handling. Eleverne uploader de færdige film til www.lommefilm.dk, hvor de også kan se hinandens film.

Workshoppen afsluttes med, at eleverne stemmer om, hvilken af de mange film, der skal repræsentere netop deres gymnasium i den videre konkurrence. Konkurrencens bedste film kåres i sidste ende af en jury. Vinderne af konkurrencen får 5.000 kr. til at skabe god energi til et arrangement på skolen.

Det er 9. år i træk, at filmkonkurrencen afholdes, og den er et godt værktøj til at gå i dialog med de unge og få dem til at reflektere over deres eget alkoholforbrug.

- Man kan feste og have det sjovt på mange måder, og det er ærgerligt, når for meget alkohol kommer til at stå i vejen for de gode oplevelser. Vi håber, at konkurrencen kan give inspiration til unge og være med til at skabe en åben dialog om, at fest og farver ikke nødvendigvis går hånd i hånd med alkohol, fortæller Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Om ’Fuld af liv’-indsatsen

Alkoholkampagnen ’Fuld af liv’ er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Formålet er at få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre for at reducere risikoen for skader og sygdomme, herunder alkoholrelateret kræft senere i livet.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har udviklet den digitale værktøjskasse ’Gymnasier Fuld af liv’, der skal hjælpe gymnasier - og andre ungdomsuddannelser - til at skabe en sundere alkoholkultur for de nye elever. På websitet www.gymnasierfuldafliv.dk er der konkrete råd til gymnasieledelsen, undervisningsforløb til introguides og sociale udvalg, inspiration til alkoholfri arrangementer, forældrematerialer og meget andet. Materialet er udarbejdet i samarbejde med forskere fra Statens Institut for Folkesundhed og testet på gymnasier landet over. 

Læs mere på Gymnasier Fuld af liv