Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nye kræfttal: Store regionale forskelle for brystkræft

30-11-2023
I årets 3. kvartal var regionerne gode til at få kræftpatienter i behandling til tiden. Men kvinder med brystkræft måtte i nogle regioner vente længere end andre steder.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder. Ikke alle bliver opereret lige hurtigt, viser tallene. Arkivfoto

Kan man som kræftramt forvente at komme i gang med behandlingen inden for den tidsramme, der er lægefagligt anbefalet?

Det udsender Sundhedsdatastyrelsen hvert kvartal en opgørelse over. Den viser, hvordan det i de seneste tre måneder er gået for regionerne med at få kræftpatienter i behandling til tiden.

Tallene for 3. kvartal i år er kommet, og de viser, at 82 pct. af alle kræftpakkeforløb på landsplan er gennemført inden for de fagligt begrundede forløbstider. Det skal dog understreges, at tallet er foreløbigt og forventes at blive lavere, når det er efterjusteret. Det skal også bemærkes, at der var færre udrednings- og behandlingsforløb i dette kvartal end i kvartalet før.

 - Men det foreløbige tal for målopfyldelse er det bedste for et kvartal siden covid-19 pandemien. Og det vil vi i Kræftens Bekæmpelse rose regionerne for, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Læs også:  

Historisk lave tal: Kræftpatienter venter for længe på behandling

Særlige udfordringer

Dykker man ned i tallene, viser udfordringerne sig dog, bl.a. på brystkræftområdet. Brystkræft er den mest udbredte kræftform blandt kvinder, og desværre er det langt fra alle, der rettidigt får en operation for brystkræft.

Ifølge de nye tal var det på landsplan kun 65 pct. af kræftpakkeforløbene, der resulterede i en operation for brystkræft, der blev gennemført inden for forløbstiden. Den er på 27 dage.

Tallet dækker over store regionale forskelle. Region Nordjylland formåede at få gennemført 90 pct. af forløbene til tiden. Men det samme er kun tilfældet for 43 pct. af forløbene i Region Hovedstaden. Altså en forskel på 47 procentpoint.

- Det er desværre ingen nyhed, at regionerne på Sjælland har særlige udfordringer på brystkræftområdet. De arbejder på at løse problemerne, men vi må konstatere, at der er et stykke vej endnu, især i Region Hovedstaden, siger Jesper Fisker.

Læs også:

Nye tal: Brystkræftpatienter venter for længe i Region Hovedstaden

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Arkivfoto

Den nye kvartalsrapport måler som nævnt graden af opfyldelse af forløbstiderne, som er fagligt begrundede og ikke er omfattet af patientrettigheder.

- Kræftens Bekæmpelse følger forløbstiderne, fordi de giver et billede af, hvordan det går med at behandle kræftpatienter til tiden, da pakkeforløb måler tiden fra henvisning til behandling. Det gør de maksimale ventetider ikke, forklarer Jesper Fisker.

Rapporten viser dog ikke, hvor mange dage forløbene varer ud over forløbstiderne.

Derfor ønsker Kræftens Bekæmpelse, at monitorering af pakkeforløb laves om, så det kan følges, hvor mange dage de patienter, der ikke behandles inden for de fagligt begrundede forløbstider, venter.

- Kræft er en tidskritisk sygdom. F.eks. koster brystkræft årligt ca. 1.100 kvinder livet, hvilket svarer til, at der dagligt dør tre kvinder af brystkræft i Danmark. Tid er afgørende, og derfor er det vigtigt at få frem i lyset, hvor længe patienterne venter, understreger Jesper Fisker.  

Regionerne har givet hinanden håndslag på at 90 pct. af kræftpakkeforløbene skal gennemføres til tiden.