Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny viden om risiko for livmoderhalskræft hos særlig gruppe

01-12-2023
Kvinder, der går til kontrol for moderate celleforandringer, har en let øget risiko for livmoderhalskræft på langt sigt. Det viser ny forskning, som Kræftens Bekæmpelse har støttet, og som kan føre til en bedre opfølgning for kvinderne.
Kathrine Dyhr Lycke

Nu kan vi bedre fortælle kvinderne, hvad risikoen er ved de forskellige behandlinger, vi anvender mod moderate celleforandringer, siger læge Kathrine Dyhr Lycke. Foto: Foto Søren Braad Andersen, Regionshospitalet Gødstrup

En ny undersøgelse er den første i Danmark, som følger op på kvinder, der har fået konstateret moderate celleforandringer på livmoderhalsen. Den belyser deres risiko for at udvikle livmoderhalskræft set i forhold til den behandling, som de har fået.

Moderate celleforandringer behandles nemlig på to forskellige måder. Mens man tidligere tilbød alle kvinder med moderate celleforandringer en såkaldt kegleoperation, har man siden 2013 tilbudt kvinder i den fødedygtige alder, at de i stedet kan gå i kontrolforløb i op til to år, hvor man holder øje med celleforandringerne. Hos disse kvinder vil man nemlig gerne undgå kegleoperation, da den øger risikoen for at føde for tidligt. Samtidig ved man, at de fleste moderate celleforandringer forsvinder af sig selv. 

- Overordnet set er kvindernes risiko for livmoderhalskræft meget lav. Men efter 20 år er risikoen fire gange højere blandt kvinder, der gik i kontrolforløb, end hos kvinder, der straks fik fjernet celleforandringerne ved en kegleoperation. Det er vigtig ny viden, som vi kan bruge i håndteringen af moderate celleforandringer fremover, siger læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Kathrine Dyhr Lycke, der er førsteforfatter på undersøgelsen.

- Kvinderne spørger jo, hvad risikoen er ved de forskellige behandlingsstrategier, og nu kan vi bedre svare dem. Samtidig ved vi, at det har betydning, hvad kvinderne har med i bagagen. Hvis man har en patient, der tidligere har været i et kontrolforløb på grund af moderate celleforandringer, og får celleforandringer igen, skal man nok ikke være så tilbageholdende med at lave et keglesnit, siger hun.

104 fik livmoderhalskræft

Den nye undersøgelse omfatter data for 27.524 kvinder i Danmark, der fik konstateret moderate celleforandringer i perioden 1998-2020. 45 pct. gik i et to årigt kontrolforløb, og 55 pct. fik fjernet celleforandringerne ved en kegleoperation.

Blandt alle disse kvinder var der 104 tilfælde af livmoderhalskræft – 56 i kontrolforløbs-gruppen og 48 i kegleoperations-gruppen.

Resultaterne viser, at risikoen for at udvikle livmoderhalskræft var meget lille i løbet af de første 2 år efter diagnosen, og at der ikke var forskel i risikoen hos kvinder, der blev behandlet med keglesnitsoperation og dem, der i stedet gik til hyppige kontroller.

Efter 20 år ser billedet imidlertid anderledes ud. Her er kræftrisikoen i kontrolforløbsgruppen steget til 2,65 pct. mod 0,76 pct. blandt kvinderne, der fik en kegleoperation.

HPV-vaccination er vigtig

Ifølge Janne Bigaard, projektchef for screening, symptomer og vaccination i Kræftens Bekæmpelse, er de nye resultater vigtig ny viden for læger, som følger op på celleforandringer i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft.

- Især når det gælder kvinder, som ikke er vaccineret mod det virus, der hedder HPV. HPV er årsag til celleforandringer, og derfor er det vigtigt at forældre tager stilling til at få deres børn HPV-vaccineret. Vaccination er effektiv beskyttelse mod udvikling af celleforandringer på livmoderhalsen, siger hun.

Det nye studie er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Find resultaterne her: Lycke KD et al. Untreated cervical intraepithelial neoplasia grade 2 and subsequent risk of cervical cancer. BMJ, november 2023; 383 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2023-075925

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

Projektet ‘Operation eller kontrol af kvinder med celleforandringer’ fik 3,5 mio. kr. fra Knæk Cancer 2019. Bevillingen blev givet til forskningsansvarlig overlæge, lektor og ph.d., Anne Hammer ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og Kvindesygdomme og Fødsler, Regionshospitalet Gødstrup, der er medforfatter på studiet og hovedvejleder for Kathrine Dyhr Lycke.

Sådan behandles celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen er ikke kræft, men moderate og svære celleforandringer er forstadier, der kan udvikle sig til kræft.

Celleforandringer på livmoderhalsen inddeles i tre sværhedsgrader:

  • Cin1: Milde celleforandringer. Ingen behandling, men kontrol ved nyt celleskrab et år senere.
  • Cin2: Moderate celleforandringer. Kontrolforløb (yngre kvinder) eller kegleoperation.
  • Cin3: Svære celleforandringer. Kegleoperation.

De fleste celleforandringer opdages i forbindelse med screening for livmoderhalskræft, det vil sige de regelmæssige tjek, der er et tilbud til alle kvinder mellem 23 og 65 år.

Læs mere om celleforandringer på livmoderhalsen:

Celleforandringer på livmoderhalsen

Kegleoperation
  • En kegleoperation er et forholdsvis lille indgreb. Den foregår gennem skeden, hvor gynækologen fjerner en kegleformet skive fra den nederste del af livmoderhalsen.
  • Det fjernede væv er typisk 1-2 cm tykt, men det varierer fra kvinde til kvinde. Vævet bliver undersøgt i mikroskop for at se, om alle celleforandringer er fjernet. Det er man sikker på, hvis der kun er normale celler på keglens kanter.

Læs mere om behandling af celleforandringer på livmoderhalsen:

Behandling af celleforandringer på livmoderhalsen