Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Julefrokosterne kan øge overspisning og madspild

07-11-2023
Julen står for døren, og med sig følger højtidens festmåltider med overfyldte buffeter og rigeligt med våde varer. Det kan nemt føre til både overspisning og madspild, der øger risikoen for overvægt og belaster klimaet.
Buffetfælden relanceres i en juleudgave.

Buffetfælden relanceres i en juleudgave med fokus på højtidens overflod af mad.

Julen er en højtid fyldt med sammenkomster, hvor maden er ofte i fokus, når vi samles med venner og familie. Særligt i denne tid er det derfor vigtigt at opfodre til at sige nej tak, når man er mæt. 

Det kan lyde banalt, men undersøgelser viser, at omkring to ud af tre spiser op, når de er på besøg hos familie og venner, selvom de er mætte. Det samme gælder lidt over halvdelen, når de er på restaurant ifølge en COOP analyse.

Julefrokoster og andre arrangementer i forbindelse med højtider er for mange lig med store mængder mad. Og det kan have alvorlige konsekvenser at spise mere, end vi behøver. På længere sigt kan det føre til overvægt, der øger risikoen for en række følgesygdomme, herunder 15 former for kræft, type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.

- I juletiden kan det være ekstra svært at sige nej tak, når man bliver budt på flere æbleskiver, småkager eller gløgg. Og man lader sig nemt friste af lækkerierne på buffeten. Men er man kommet til at tage lidt for meget, er det ok at levne. For meget mad kan nemlig give overvægt, siger Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse og projektleder i partnerskabet ’Ja tak, lidt mindre’.

3 gode råd til at undgå overspisning

Julefrokosten styrer dig mere, end du styrer den. Næste gang du står overfor en ustyrlig julebuffet eller middag, så prøv det her:

  • Vælg de tre ting, du har mest lyst til
  • Tag ikke for meget. Du kan altid tage mere, hvis du er mere sulten
  • Spis langsomt, og mærk efter. Hvis du er mæt, er det ok at levne

Mindsk dit madspild

Juletiden giver også en masse madspild, der belaster vores klima. Et tidligere estimat fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskerne i december måned smider mad svarende til 1,1 mia. kr. ud. Det svarer til 676 kr. pr. gennemsnitsfamilie i december måned.

-   I julen overfodrer vi ikke bare os selv, men også vores skraldespande. Det er hverken godt for klimaet eller vores økonomi. Vi bør bestræbe os på at sætte vores skraldespande på slankekur. Vi skal ikke hygge os mindre, men vi skal blot smide mindre ud. Og indføre lidt mere kvalitet på julebordene - i stedet for kvantitet og alt for store portioner, siger Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad og partner i partnerskabet ’Ja tak, lidt mindre’.

Partnerskabet ’Ja tak, lidt mindre’ relancerer i november kampagnen Buffetfælden i en jule-udgave. Kampagnen har til formål at minde danskerne om, at man ikke behøver at vælge alle retter i buffeten, og at nøjes med lidt mindre portioner for undgå overspisning.

3 gode råd til at undgå madspild

Hvis du står for årets julefrokost og ikke har lyst til at ende med en masse madspild, så prøv det her:

  • Lav 20% mindre mad, end du plejer. Der skal nok være nok til alle.
  • Fokuser på få gode retter af høj kvalitet i stedet for kvantitet.
  • Sæt retterne på bordet lidt efter lidt. På den måde kan du fornemme, om gæsterne kan spise mere. Hvis ikke, så kan du gemme det til en anden dag.

Om partnerskabet ’Ja tak, lidt mindre’

Ja tak, lidt mindre er et forebyggelsestiltag mod overvægt. Vi sætter gang i en forandring, så mindre pakker og portioner bliver det nye normale derhjemme, i butikker, i kantiner og på restauranter og cafeer. Ja tak, lidt mindre er et partnerskab mellem fødevarevirksomheder, NGO’er, brancheorganisationer, fagforeninger, uddannelse og myndigheder.

Læs mere her