Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Debat: Alarmerende stigning i unges solarieforbrug: Indfør en 18-års aldersgrænse

12-12-2023
Andelen af unge solariebrugere er stigende. Næsten hver fjerde dansker mellem 15-19 år går i solarium. Kræftens Bekæmpelse og Patientforeningen Modermærkekræft opfordrer til en revision af ’Lov om solarier’ med en 18-års aldersgrænse.

Debatindlæg af Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse & Merete Schmiegelow, forperson i Patientforeningen Modermærkekræft bragt i Altinget.dk den 11. december 2023

Foto: Solkampagnen

Tiden hvor danskerne bekymringsfrit lagde sig i blålysende bokse, indtil huden lignede kernelæder, er forbi. Mange års folkeoplysning om den kunstige uv-strålings kræftfremkaldende virkning har fået os alle på bedre tanker og langt væk fra solarierne, der stadig var fugtige af fremmede menneskers sved. Eller har den?

Selvom andelen af solariebrugere aldrig har været lavere, ser vi en dramatisk stigning i antallet af unge i alderen 15-19 år, der har gået i solarium inden for det seneste år.

Det viser nye tal fra en monitorering af danskernes solarievaner.

I 2020 kunne 15 pct. af de 15-19-årige sige ja til at have været i solarium inden for det seneste år. Kun to år efter er tallet steget til hele 23 pct. Det er hovedrystende tal, og det kræver politisk handling.

En livsfarlig trend
Udviklingen kan have grobund mange steder. Eksempelvis trends på sociale medier, hvor unge gør grin med solskoldninger og deler tips til, hvornår på dagen der er højest uv-indeks. Målet er at blive så brun som muligt og fremvise knivskarpe tanlines.

Det er en alvorlig udvikling. For ni ud af ti tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling fra sol eller solarium. Det er en dødelig kræftform, hvis den ikke behandles i tide, og den rammer desværre også unge mennesker.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt 15-34-årige. Derfor vækker den lave debutalder for solarier også bekymring. Hver tiende af de adspurgte var mellem 10 og 13 år første gang de gik i solarium, mens næsten halvdelen af alle solariebrugere er under 18 år første gang.

Der skal handles nu
I de lande vi normalt sammenligner os med, har man en aldersgrænse på 18 år for solariebrug. Danmark er en af få undtagelser i den vestlige verden på det punkt. Og det kan undre. For Verdenssundhedsorganisation (WHO) anbefaler, at ingen under 18 bør benytte solarium på grund at kræftrisikoen, men i Danmark er det fortsat tilladt for alle, uanset alder.

Det er nu mere end ni år siden, at et flertal i Folketinget vedtog Danmarks første lov om solarier. Og vi må desværre konstatere, at loven ikke beskytter børn og unge mod den helt unødvendige kræftrisiko, som solariebrug medfører. Der er i dag flere unge, der går i solarium, end da loven blev vedtaget i 2014.

De teknologiske løsninger findes – og der er opbakning
Selvom langt de fleste solcentre er ubemandede, er de teknologiske løsninger til stede til at kunne håndhæve en 18-års aldersgrænse. De fleste kender det sikkert fra deres fitnesscenter eller bibliotek, hvor man kan komme uden for normal åbningstid. De teknologiske løsninger findes i vores nabolande. I Norge har man eksempelvis implementeret en løsning med ID-scannere i de ubemandede solcentre.

Næsten hver fjerde unge dansker går i solarium. Og udviklingen er stigende. Hver uge dør fem danskere af modermærkekræft. Nu er spørgsmålet, hvor mange flere skal rammes af modermærkekræft, før politikerne beslutter at indføre en aldersgrænse? Folketinget har mulighed for at sikre, at færre får modermærkekræft. To ud af tre danskere bakker faktisk op om en 18-års aldersgrænse. Det er nu. Tag ansvar. Revider ’Lov om solarier’ og indfør en 18-års aldersgrænse for solariebrug.